„Слом офанзиве“: „Форбс“ открио нови амерички план уништења руских снага

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаТенк Т-90 током војне вежбе на полигону Алабино
Тенк Т-90 током војне вежбе на полигону Алабино - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
Амерички часопис „Форбс“ открио је детаље пројекта Пентагона „Слом офанзиве 2“ („Assault Breaker 2“) који је усмерен на уништавање руских и кинеских ударних снага у случају рата.

Аутор чланка је истакао да је у питању огроман пројекат и да за сада има врло мало информација о њему. Међутим, ово није први такав амерички план.

Бринући да ће Совјетски Савез у случају рата сломити одбрану Алијансе, НАТО је још 1970-тих година израдио план „Слом офанзиве“. План је предвиђао брзо и прецизно уништење хиљаде совјетских тенкова и борбених возила што би омогућило да обуставу офанзиве и куповину времена за мобилизацију јединица НАТО-а.

Како је 2015. године рекао тадашњи заменик министра одбране САД Боб Јорк, „Слом офанзиве“ је предвиђао употребу авиона за детектовање и преношење координата који би уништавали мете нападима на великим површинама, као и употребу балистичких ракета са противтенковским оружјем.

Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Припрема за следећи рат: Америка усађује мантру да су Русија и Кина посегле за нуклеарним оружјем

Према наводима „Форбса“, тај план је имао ваздушни и копнени део. За ваздушни део било је предвиђено укључивање бомбардера Б-52 са новим радарским станицама опремљеним прецизном касетном муницијом. Копнени део је требало да покрију ракетни бацачи америчких Копнених снага које би извиђачки авиони наводили ка мети. Тај пројекат је представљен 1982. године, а тестирањима су присуствовали представници СССР-а.

Шта је нови план Пентагона?

Часопис пише да Сједињене Америчке Државе тренутно желе сличан план.

Тај план би, према писању аутора, требало да садржи акције уништавања руских тенкова и кинеских бродова у случају рата.

У извештају Научног већа Пентагона из 2017. године изнета је тврдња да „Слом офанзиве 2“ омогућава да се онеспособе противничке снаге и средства која су потребна за постизање стратешког успеха, као и да ће омогућити Америци и савезницима да распореде конвенционално оружје.

Америчка беспилотна летелица МКу-9 Рипер - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Амерички медији: САД се припремају за „обуздавање“ Русије у Европи

Међу метама у оквиру пројекта часопис је навео тенкове, системе за противваздухопловну одбрану, бродове, штабове, складишта и друго.

САД тренутно располажу елементима старог пројекта – ракетама Копнених снага, радарским станицама и различитим системима за навођење. Аутор мисли да ће те компоненте бити модернизоване и укључене у нови пројекат.

Очекује се да ће међу новим елементима система „Слом офанзиве 2“ бити стелт извиђачки дронови РКУ-180, нови софтвер Напредног система за управљање борбама (АБМС), као и крстареће ракете великог домета за ваздухопловство и морнарицу. Осим тога, помињу се и „ултрапаметне“ бомбе новог типа „Златна хорда“ (Golden horde), које би могле да се користе као део „роја“.  

Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Амерички генерал: Русија представља претњу за Америку

Са своје стране, Копнене снаге раде на ракетама и и артиљеријским системима са дометом паљбе од преко 1.500 километара.

Сви ти системи наоружања у саставу јединственог комплекса у стању су да униште велики број тенкова и бродова у кратком временском периоду, што ће омогућити постизање циља, а то је – слом офанзиве, пише „Форбс“.

Међутим, Пентагон истиче да чак и да се покаже да је овај амерички пројекат ефикасно средство за борбу против руске и кинеске војске, Москва и Пекинг на једноставан начин могу да изађу на крај са тим сукобом.

Према наводима Пентагона, при одговору Москве и Пекинга потребно је „само да се у борбу укључе додатне снаге и средства како би се нанела озбиљнија штета“.

Такође, Научно веће Пентагона признаје да пројекат има озбиљне недостатке. Иако „Слом офанзиве 2“ предвиђа нападе на непријатељску позадину, он не може да досегне до велике дубине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала