Бугарски политичар љут: Премијер тражи спас у ЕУ, а наћи ће га у руској и кинеској вакцини

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Схвативши да нема више где да тражи кривце за неуспех вакцинације, премијер Бугарске Бојко Борисов решио је да се обрати „спасилачком кругу“ који представља Европска комисија, сматра заменик председавајућег бугарског парламента Кристијан Вигенин и истиче да је једини излаз из ситуације куповина руског или кинеског препарата.

Аустрија, Бугарска, Словенија, Летонија, Чешка и Хрватска су током викенда у заједничком обраћању изразиле забринутост у вези са неправедном дистрибуцијом вакцина између земаља ЕУ.

Као одговор на то због чега неке земље добијају више доза, а друге мање, Европска комисија је подсетила да је најпре предлагала чланицама ЕУ да се препарати расподељују пропорционално, али да је руководство земаља донело одлуку да се договори о дистрибуцији доза у складу са епидемиолошком ситуацијом у свакој појединачној земљи. То подразумева да, уколико се држава ЕУ не жели да се придржава пропорционалне дистрибуције, преостале дозе се расподељују међу заинтересованим државама.

Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Бугарска опозиција љута: Измиче нам „Спутњик Ве“ јер се власт крије иза Европске комисије

„Државе-чланице би требало да пронађу решење ако желе да се врате пропорционалној дистрибуцији“, саопштила је раније Европска комисија.

Бугарски политичар сматра да такав одговор ЕК показује да земље ЕУ морају самостално да реше то питање.

„Али се Европска комисија такође показала адекватном у истој мери колико и 'флексибилном'“, на тај начин је Урсула фон дер Лајен одговорила да ЕК не може ништа да уради и да би о питању дистрибуције вакцина требало да одлуче лидери држава-чланица ЕУ.

Бугарски политичар је осудио такав став.

„Другим речима, ми нисмо криви, ваш је посао да то решите“, написао је Вигенин на својој страници на Фејсбуку и изнео став да ће једини излаз из такве ситуације бити преговори о куповини руског или кинеског препарата.

Подсетио је да ће бугарски парламент ускоро завршити са радом уочи избора 4. априла и рекао да би премијер требало да пожури са предлогом о куповини вакцина који мора да одобри Народна скупштина.

„Ми, представници народа, преузећемо на себе одговорност уместо вас ако вам је потребан опроштај. Али престаните да пишете писма и почните да делате, јер се овако више не може!“, истакао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала