Могу ли православци и католици заједно прослављати Ускрс

 / Уђи у базу фотографијаУскршња декорација испред Храма Христа Спаситеља.
Ускршња декорација испред Храма Христа Спаситеља. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Пратите нас
Руска православна црква сматра да је могуће да сви хришћани прослављају Ускрс истог дана, али уз поштовање одлука Првог васељенског сабора, рекао је Спутњику секретар одељења за међухришћанске односе Руске православне цркве јеромонах Стефан Игумнов.
Коментаришући изјаву представника Васељенске патријаршије, надбискупа Јова Телмиског, који се заложио за заједничку прославу Ускрса са католицима, јеромонах Стефан је приметио, да би „повратак свих хришћанских цркава једном датуму прославе Ускрса био велики благослов за хришћане из целог света. Међутим, то је могуће само на оним темељима које је одредио Први васељенски сабор“.

Он је подсетио, да у складу са одлукама Првог васељенског сабора, одржаног 325. године, хришћани би и требали да славе Ускрс истог дана.

„Нажалост, у многим црквама, које нису део Православне цркве, посебно Римокатоличка и Протестантска црква, су из историјских разлога промениле правила по којима се рачуна датум Ускрса. На овај начин је промењен не само календар утврђених црквених празника, као што је Божић, него и Ускрс, односно календар црквених празника који зависе од времена прославе Ускрса. Али то није разлог да Православна црква мења најстарији и за нас свети пропис о датуму прославе Ускрса“, објаснио је свештеник.
Томос о аутокофелнсоти - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Москва је упозоравала: Раскол у православном свету достигао нови ниво

Јеромонах Стефан је подвукао да је рачунање датума Ускрса „догматски став“, ако се од њега одступи „значи да се губи контакт са православном традицијом“.

„Ово питање не може бити на агенди Руске цркве. Ми се држимо учења Васељенских сабора и Светих Отаца, што нас и чини православцима“, рекао је представник Руске православне цркве.

Раније су медији пренели да се представник Цариградске патријаршије при Светском савету цркава у Женеви, надбискуп Јов Телиски, заложио за реформу календара у православном свету како би се утврдио заједнички датум прославе Ускрса са католицима.

Епископ Московске патријаршије Сава Тутунов је на свом Телеграм каналу напоменуо да ће идеја Цариграда да реформише календар у православљу бити схваћена као дезинтеграциони потез, а такве иницијативе указују на „веће интересовање дела епископа Фанара за зближавање са Ватиканом него за очување православног јединства“.

Историјски гледано, хришћани су на различите начине рачунали датум прославе Ускрса. Од 325. године, Првог васељенског сабора у Никеји, па све до поделе Хришћанства 1054. године постајао је јединствени датум прославе Ускрса. Након тога, ситуација се променила. 

Сада католици, протестанти и представници неких других конфесија прослављају Ускрс у различито време у односу на православце. Православне цркве прослављају Ускрс у исто време, јер користе правило установљено на Првом васељенском сабору.

Грегоријански календар поштује Римокатоличка црква, протестанти, новојулијански календар поштује Цариградска, Александријска, Антиохијска патријаршија, румунска, бугарска, кипарска, грчка и албанска црква и православна црква у Америци.

Остале православне цркве, руска, српска, јерусалимска, пољска и грузијска, као и манастири на Хиландару, католици источног обреда и неки протестанти поштују јулијански календар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала