„Америка ће морати на ово да рачуна“: Порука Владимира Путина Бајдену /видео/

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин прокоментарисао је изјаве америчког председника Џозефа Бајдена који је претходног дана на скандалозно питање новинара да ли руског колегу сматра убицом, одговорио потврдно.

Целу поруку руског председника можете погледати у видео-прилогу и транскрипту који објављујемо.

„Што се тиче изјаве мог америчког колеге, ми се заиста, како је рекао, знамо лично. Шта бих му одговорио? Рекао бих му: Будите здрави! Желим му добро здравље. Кажем то без ироније и шале. То је прво. Друго, ако гледамо шире на ту тему, ево шта бих хтео да кажем — у историји сваког народа, сваке државе има много веома тешких, драматичних и крвавих догађаја. Али када оцењујемо друге људе, или када чак процењујемо друге државе, друге народе, као да се увек гледамо у огледалу, увек тамо видимо себе.

Јер увек пребацујемо на другог човека оно што сами осећамо, оно што смо ми у суштини.

И знате, сећам се да смо у детињству, кад смо се свађали у дворишту говорили: ‘Ругала се руга, па постала друга’. И то није случајно. То није само дечја изрека и шала, у њој се крије дубоки психолошки смисао. Ми увек у другом човеку видимо своје особине и мислимо да је он као и ми, и на основу тога оцењујемо његове поступке и доносимо свој суд.

Што се тиче америчког естаблишмента, не америчког народа у целини: тамо има много часних, поштених, искрених људи који желе да живе са нама у миру и пријатељству. Ми то знамо и ценимо и у будућности ћемо се ослањати на њих.

А што се тиче америчког естаблишмента, владајуће класе, његова свест обликовала се у познатим и прилично тешким условима. Јер освајање америчког континента од стране Европљана било је повезано с истребљењем локалног становништва, с геноцидом, како се данас каже, са директним геноцидом индијанских племена.

Затим је уследио тежак и врло суров велики, тешки период ропства, робовласништва, веома суров. И све то прати до данашњег тренутка живот Сједињених држава. Иначе одакле би се створио Black Lives Matter, то јест ‘животи црнаца су важни’. Све до сада Афроамериканци се сусрећу с неправдом и истребљењем. И руководећи се тиме, владајућа класа сад решава проблеме унутрашње и спољне политике.

САД су једина земља која је употребила атомско оружје и то против државе која га нема, против Јапана, на крају Другог светског рата, против Хирошиме и Нагасакија. Никаквог, апсолутно никаквог војног смисла у томе није било. Било је то директно истребљење цивилног становништва.

Зашто ја о томе говорим? Зато што знам да су Сједињене Америчке Државе, руководство Сједињених Америчких Држава у целини, расположене да имају одређене односе с нама, али о оним питањима која су од интереса за саме Сједињене Америчке Државе. И под њиховим условима. Ми, мада они мисле да смо исти као они, ми смо другачији људи.

Ми имамо други генетички, културни и морални код. Али ми умемо да се боримо за своје интересе. И ми ћемо с њима радити. Али у оним областима за које смо ми заинтересовани и под оним условима које сматрамо повољним за нас. И они ће морати на то да рачунају. Они ће морати на то да рачунају без обзира на све покушаје да зауставе наш развој. Без обзира на санкције, увреде. Они ће морати на то да рачунају. А ми ћемо, имајући у виду своје националне интересе, развијати односе са свим земљама света, укључујући Сједињене Америчке Државе“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала