Руски експерти о Бајденовој изјави: Свет тресе лудило, а САД су на челу тог процеса

© AP Photo / Patrick SemanskyПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Руски експерти оцењују да скандалозне изјаве Џоа Бајдена о руском председнику Владимиру Путину само говоре о алармантном стању руско-америчких односа и указују на то да свет тресе лудило, а да су САД су на челу тог процеса.

Односи Русије и Сједињених Држава су већ на изузетно ниском нивоу, а то није био случај ни за време Хладног рата, каже за Спутњик политиколог Александар Дудчак поводом интервјуа председника САД у коме је рекао да ће руско руководство скупо да плати покушаје мешања у америчке изборе, а потврдно одговорио да питање сматра ли Путина „убицом“

Дудчак додаје да је и у време Хладног рата сарадња две силе била активнија, а лидери држава нису себи дозвољавали да дају изјаве сличне Бајденовим.

„Није се могло чути нешто слично од стране Совјетског Савеза или данашње Русије. Незамисливо је да би Путин тако нешто рекао о било ком од светских лидера. Али ми видимо да се они понашају онако како себи дозвољавају. Поштовање партнера, узајамни интерес, компромиси — ово уопште нису појмови из речника америчког руководства. Њихово понашање је крајње безобразно“, констатује Дудчак.

Свет тресе лудило, САД на челу

Када је реч о правцу у коме ће се даље развијати односи САД и Русије, Александар Дудчак истиче да је интеракција две земље већ сведена на минимум: многи конзулати су затворени, дипломате су протеране.

„У свим овим случајевима иницијатор су биле Сједињене Државе. Русија се понашала у складу са прихваћеним правилима и потпуно смирено, док су САД шириле лудило. Нажалост, свет заиста тресе лудило, а САД су на челу тог процеса. Чињеница да је то моћна сила са огромним нуклеарним потенцијалом изазива опрезност. Гледати Бајдену кроз прсте јер се не осећа баш најбоље или можда не чује добро доводи до тога да се запитамо: ако он има тако озбиљне здравствене проблеме, да ли је можда потребно променити председника? Али то је ствар америчког народа и ми се ту не мешамо“, напомиње наш саговорник.

Погледајте како је на изјаву свог америчког колеге реаговао руски председник Владимир Путин:

Директор Фонда „Френклин Рузвелт“ за проучавање историје САД Јуриј Рогуљов појашњава да је Бајден био први новоизабрани председник Сједињених Држава који од ‘90-их година и краја 20. века, након завршетка Хладног рата, није ни поставио циљ побољшања руско-америчких односа.

„Стога, у принципу, Бајденов интервју са шокантним изјавама потврђује оно што се и раније могло претпоставити — а то је да овакав приступ Русији неће бити повезан са побољшањем односа, биће прилично жесток, иако Американци не поричу могућност сарадње у одређеном броју области. Све ово је, заправо, Бајден потврдио својим интервјуом“, сматра Рогуљов.

Тешка времена за руско-америчке односе

Експерт истиче да се Бајденове изјаве, наравно, могу схватити као увреда, и генерално као дрзак поступак, јер у међународним односима није уобичајено да се према колегама опходите без дужног поштовања.

„Бајден је показао равнодушност и ароганцију, што је такође прилично карактеристично за америчку политику. Стога је јасно да са садашњом америчком администрацијом неће доћи ни до каквог побољшања, а и сарадња ће бити ограничена на минималан број подручја која ће бити у интересу или Русије или Сједињених Држава. Чињеница је да се ти интереси неће увек поклапати. Према томе, за руско-америчке односе долазе тешка времена“, са жаљењем констатује Рогуљов.

Рогуљов сматра да су односи САД и Русије у замрзнутом стању и подсећа да ни претходних година сарадња две велесиле није била превише активна. Постојали су заједнички програми, како медицински, тако и научни. Неки од њих истрајавају, на пример у свемиру, али генерално сви правци сарадње су доведени до минимума, закључио је Рогуљов.

Прочитајте и:

Бајденова скандалозна изјава била је и једна о тема емисије „Од четвртка до четвртка“, коју уређује и води Наташа Милосављевић:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала