Захарова: Америка крива што су односи Москве и Вашингтона у ћорсокаку

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Пратите нас
Односи Москве и Вашингтона зашли су у ћорсокак кривицом Америке, она нема где даље са антируском хистеријом, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова и позвала САД да се врате у реалност.
„Чини ми се да овде треба констатовати да су Сједињене Америчке Државе довеле до ћорсокака не само билатералне односе са Русијом, већ и сопствену идеологију“, изјавила је Захарова за телевизију „Русија 1“.

Она је додала да се Америка према руском фактору односи као према некој реликвији проналазећи у свему везу са Москвом, било да та веза постоји или не.

„Данас видимо да је фактор Русије, сатанизација наше земље, апсолутно исцрпљен и да је дошао до саме границе“, рекла је портпаролка.

Антируска хистерија и крах америчке идеологије

Она је нагласила да Вашингтон мора да тражи нови план и да САД немају више где са антируском хистеријом.

„Користећи антируску реторику, Американци су сами себе довели у ћорсокак на пољу унутрашње политике. Вероватно су потребне нове приче, нови план, јер нема више где да се иде са том антируском хистеријом“, рекла је она.

Она је истакла да постојећа идеологија у САД више не функционише и да се треба вратити у реалност.

Москва:  Ако не буде извињења Америке, предузећемо даље кораке - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Москва:  Ако се Вашингтон не извини због Бајденових изјава, предузећемо и друге кораке

Како је рекла, она разуме да су САД у своју идеологију уложиле огромну количину новца и да су је промовисале онако како су могле много година, као и да су од ње направиле центар сопственог политичког универзума.

„Али та идеологија не функционише, доводи их у најглупљи положај и постају предмет шале и исмевања широм света. То је сигнал за Америку да већ треба нешто да мења, да смисли нове потезе, а најбоље би било да се врати у реалност“, нагласила је Захарова.

Захарова је подсетила да САД и даље нису прокоментарисале изјаве председника Џоа Бајдена о руском лидеру Владимиру Путину.

„Као да им је маца појела језик, сви одбијају да коментаришу“, додала је она.

Билатерални односи

Истовремено, портпаролка је истакла да ће преглед билатералних односа бити обављен по доласку у Москву руског амбасадора у САД Анаталија Антонова.

„Министарство спољних послова и читав низ ресора који такође имају међународни угао својих активности ће на основу тренутне ситуације и 100 дана нове администрације најпре заједно са нашим амбасадором извршити преглед свега што се накупило у нашим односима, а затим анализирати како да се даље граде ти односи“, објаснила је она и додала да је Москва спремна на то.

Подсетимо, Бајден је јуче на скандалозно питање новинара да ли сматра руског председника убицом, одговорио потврдно. Такође је рекао и да ће Владимир Путин платити цену за то што се, како тврди Вашингтон, Русија мешала у америчке председничке изборе прошле године.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов позван на консултације у Москву како би се анализирале перспективе односа са Вашингтоном.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала