Хаотичне сцене широм света: Марсеј у пламену и облаку сузавца, 1.000 ухапшених на Флориди /видео/

© AFP 2023 / CHRISTOPHE SIMONКарневал у Марсеју
Карневал у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Пратите нас
Протеклог викенда полиција широм света имала је пуне руке посла због протеста и илегалних славља којима су кршене епидемиолошке мере уведене са циљем спречавања ширења вируса корона. На хиљаде људи окупило се на уличним забавама у Марсеју и Мајами Бичу, упркос забранама, што је резултирало потпуним хаосом на улицама и сукобом са полицијом.

Више од хиљаду људи је ухапшено, многи су новчано кажњени, а полиција је користила сузавац како би растерала окупљене.

Упркос строгим анти корона мерама карневал у Марсеју привукао је, према полицијским проценама, око 6.500 људи, а завршен је сузавцем и новчаним казнама након што су локалне власти прогласиле догађај илегалним и послале полицију да рашчисти то подручје.

Гомила  људи, већином младих и без маски, продефиловала је јужним лучким градом уз музику и плес, а како се види на снимцима и ватру која је буктала на илицама Марсеја.

Улични фестивал који се иначе одржава сваке године, прошле године је отказан због избијања пандемије вируса корона, али ове године учесници су се самоиницијативно окупили не придржавајући се мера одржавања физичке дистанце и ношења заштитних маски. Локалне власти тврде да им претходно није најављено одржавање догађаја, а полиција је послата да растера окупљене.

Полиција је наводно сузавцем растерала окупљене, а на снимцима се виде полицајци у пуној опреми како са пендрецима у рукама јуре костимиране учеснике фестивала.

Нејасно је да ли је било ухапшених, многи су кажњени са 135 евра (160 долара) због неношења заштитне маске, преноси РТ. Регионална полиција осудила је неодговорне грађане због окупљања без маски усред здравствене кризе.

У Мајами Бичу на југу Флориде у суботу је проглашено ванредно стање због велике посете туриста током пролећног распуста, док и даље траје пандемија корона вируса. Градоначелник Мајами Бича Ден Гелбер саопштио је да је у том популарном туристичко-забавном месту уведен полицијски час од 20 часова у суботу, а шеталишта дуж плаже су затворена.

Међутим, због непоштовања полицијског часа и организовања уличних журки полицији је у суботу било потребно неколико сати и бибер спреј како би растерала окупљене.

На фотографијама и видео снимцима који су се последњих недеља делили на друштвеним мрежама виде се плаже Мајамија закрчене људима током дана и ноћне журке поводом пролећног распуста.

Надлежни наводе да није реч само о непоштовању корона мера већ разуздана маса често изазива туче које ескалирају у вандализам, а полиција је пријавила више од 1.000 хапшења, укључујући више од 350 кривичних дела, а од фебруара је запленила више од 80 комада ватреног оружја.

„Ово није типичан пролећни распуст. У град долазе људи како би се упустили у безакоње“, изјавио је градски менаџер Раул Агвила, преноси РТ.

Протести против закључавања одржани су током викенда у градовима широм света, а неки скупови резултирали су препиркама и хапшењима. У недељу се полиција сукобила са стотинама демонстраната у Бристолу који су протествовали против закона којим би се драматично повећала полицијска овлашћења у Великој Британији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала