Савет НАТО: Прилагођавамо се изазовима, Русија претња по безбедност

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО-а у Бриселу
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Пратите нас
У Бриселу се одржава дводневни састанак Савета НАТО, а шефови дипломатија држава-чланица поновили су да је Русија један од главних изазова за Алијансу. Како кажу, НАТО ће наставити да се адаптира на савремене изазове.
„НАТО наставља да се адаптира. Ми ћемо се супротставити претњама и системској конкуренцији. Агресивно деловање Русије представља претњу евроатлантској безбедности, тероризам у свим облицима остаје перманентна претња за све нас. Ауторитарни режими су изазов свим принципима на којима се базира свет, укључујући хибридне и сајбер претње и злоупотребу нових технологија“, наводи се у саопштењу издатом после првог дана рада Савета НАТО.

Такође се наводи да трансатлантско партнерство у том контексту остаје камен-темељац колективне безбедности и централни елемент политичког јединства Алијансе.

Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Грушко: НАТО демонтирао систем безбедности у Европи

Наглашава се да је НАТО искључиво одбрамбено тело које не представља претњу ни по једну земљу.

„Као одговор на све опаснију и непредвидиву ситуацију у сфери безбедности ми у значајној мери јачамо могућности за обуздавање, потенцијал и стабилност НАТО“, закључили су министри спољних послова.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је на конференцији за новинаре после састанка да је министрима предложио да се значајно увећа финансирање имајући у виду непредвидиву ситуацију у сфери безбедности која захтева јаче обуздавање и јачу одбрану.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала