Министар Лепосавић: Хашки трибунал изгубио легитимитет, докази о трговини органима уништени у суду

© AP PhotoСедиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу
Седиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић изјaвио је да је спреман да призна да је у Сребреници почињен злочин геноцида кад се то и недвосмислено утврди, с обзирм на то да је Суд у Хагу, како је рекао, "изгубио свој легитимитет".

Лепосавић је то рекао у парламенту одговарајући на питање посланика најутицајније опозиционе ДПС Андрије Николића.

Лепосавић је рекао да не зна да ли су злочинци у Сребреници имали геноцидну намеру или нису, већ да само може да верује судијама из Хага.

„Било онима који су гласали за овакву правну квалификацију, било онима из истог судског већа који су о овом питању дали или издвојено или посебно мишљење“, прецизирао је Лепосавић.

Истакао је да је одлука Међународног суда правде, којом је злочин у Сребреници квалификован као геноцид, заснована на налазима Хашког трибунала који је, према његовим речима, готово у потпуности изгубио свој легитимитет кад су докази известиоца Савета Европе о вађењу и трговине органима цивилних српских жртава на Космету уништени у том суду.

Притом, истакао је, да не спори осећања и уверења Бошњака и mуслимана који, навео је, "неће престати да у својим срцима доживљавају овај злочин као своју трајну патњу и трагедију", пренео је ИН4С.

Ђукановић реаговао

Председник Црне Горе Мило Ђукановић данас је подсетио на своју изјаву поводом 25. годишњице злочина у Сребреници да "све док живе идеологије које негирају почињене злочине, не престаје ни опасност од нових страдања”.

Он је на Твитеру поставио текст обраћања из јуна 2020, уз поруку: "Да се не заборави".

​Ђукановић је тада у обраћању путем видео-конференције истакао да је Црна Гора била прва држава у региону која је пре 11 година усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента о Сребреници и да је поносна на то.

“Одлучни смо да својим активностима снажно доприносимо очувању сећања на сребреничке жртве, и жртве свих злодела почињених током сукоба на просторима бивше Југославије. Само се тако може ићи путем до истинског помирења, што је једина гаранција стабилности Западног Балкана и заједничке европске будућности”, навео је у говору Ђукановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала