„Португалци ће урадити све само да не изгубе од Србије“

© REUTERS / MASSIMO PINCAКристијано Роналдо и Фернандо Сантош
Кристијано Роналдо и Фернандо Сантош - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Србије је сјајном утакмицом против Републике Ирске почела квалификације за Светско првенство 2022. године у Катару, а у суботу јој следи и највећи испит, дуел са фаворитом у групи А, селекцијом Португалије, о којој је за Спутњик спорт говорио некадашњи селектор Србије и играч неколико португалских клубова Љубинко Друловић.
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Митарљез!

Србија је после 11 година успела победом да отвори један квалификациони циклус, иако се није чинило да ће бити тако пошто је у Београду прва до вођства стигла гостујућа екипа, али је уследио преокрет за велика три бода.

Толико је освојила и Португалија против Азербејџана, а победу је остварила аутоголом ривалског играча, иако је имала чак 15 удараца у оквир гола противника.

„Мислим да је Португалија генерално одиграла слабо, иако је била супериорна и контролисала утакмицу од првог до последњег минута. Имају много већи квалитет од Азербејџана, јесу победили аутоголом, али мислим да ће одиграти тотално другачије против Србије у Београду, да ћемо имати други тип утакмице, отворенији у односу на претходни дуел где је десет ривалских играча било увек иза лопте. Биће више простора за игру, моћи ће Португалци да играју фудбал, али и ми волимо да играмо и верујем да ћемо имати потпуно другачију утакмицу“, рекао је Друловић.

Наш саговорник апострофира чињеницу да је у мислима португалских фудбалера и стручног штаба био дуел са Србијом, чак и током утакмице са Азербејџаном.

„Они су озбиљна репрезентација, имају мешавину младих и искусних играча, добру базу, доброг селектора, знају како функционишу као тим. Сигурно је да ће против Србије изаћи другачији састав у односу на онај из првог меча, верујем да је селектор Фернандо Сантош више размишљао о Србији и да је знао да ће са мање или више потешкоћа победити Азербејџан. Генерално гледано, они знају колико утакмица против Србије може да реши стање по питању амбиција да буду први у групи. Сигурно је да нас поштују, знам како Фернандо размишља, урадиће све да одиграју и на резултат, али и да победе ако је могуће, само да не дође до пораза јер би им то закомпликовало ствари у групи. Имају врхунске играче који су навикли да сваке недеље играју под притиском и на победу“, додао је Друловић.

Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
„Десетка“ је „десетка“ – и не може да буде ништа друго

Већ у другом колу квалификација сусрећу се два највећа кандидата за прво место у групи и директан пласман на Светско првенство.

„Важна је утакмица за обе репрезентације, зависи из чијег угла се гледа. Генерално, ми играмо код куће, више треба да размишљамо о победи и то би био одличан резултат, старт квалификација на најбољи могући начин. Могли бисмо ту да рачунамо и на прво место у групи, али ако дође до пораза Португалија ће стећи предност коју ће бити тешко достићи, а ако се одигра нерешено сви ће и даље бити у игри. Ми смо екипа која највише може да угрози амбицију Португалије да буде прва, али и ако не будемо били у могућности да се боримо за директан одлазак, онда бар да будемо други. Сви су свесни да им је ово најважнија утакмица ако желе да следеће мечеве дочекају без императива да морају стално да побеђују. Португалија има добре играчке опције, квалитетна је репрезентација, верујем и да ће Србија изаћи на терен у другачијем саставу од оног који смо видели против Ирске и сматрам да су обојица селектора желели да одморе неке играче, да буду свежији и одморнији за меч у суботу. Одлучиће детаљи, онај ко буде свежији и одморнији, ко тактички буде бољи, ти детаљи могу да одлуче победника“.

Србија и Португалија, осим заједничког циља, немају готово ништа заједничко. Са једне стране је опет нови почетак, а са друге – наставак досадашњег доброг рада који је 2016. године био награђен титулом шампиона Европе.

„Зависи колико ћемо ми бити квалитетни, како ћемо се поставити. Пикси има своје идеје, мало је времена да се види његов рад, тек кроз одређено време ће моћи да се види на играчима шта је оно што им је селектор задао да ураде. Имамо квалитет, ко сведе грешке на минимум има веће шансе да победи. Португалија је у другачијој позицији, селектор је ту већ пет, шест година, има базу, континуитет, играчи дуго играју заједно, познају се добро, али је ово посебна утакмица и верујем да би и присуство публике било важно за нас. Видећемо како ће ствари тећи, за нас је битно да морамо да будемо на најбољем нивоу како бисмо победили врхунске играче који могу да буду врло незгодни ако им се допусти да играју“.

Друловић је за Спутњик спорт прокоментарисао и промене које је унео нови селектор Драган Стојковић.

„Изненађење је било Пиксијевих стартних 11, али треба да будемо задовољни победом и добро је да су добро одиграли неки нови играчи, Урош Рачић на пример, Душан Влаховић је дао гол и то је важно за психолошки моменат. Важно је и да је Александар Митровић феноменално одиграо, показао је да је можда наш најбољи шпиц и да је један од предводника ове репрезентације, има карактер и менталитет победника, добар је тандем са Душаном Тадићем, они се дуго познају и могу заједно да буду важне карике у игри. Очекује нас занимљива утакмица, има квалитетних играча са обе стране који на индивидуални квалитет могу да реше меч и због тога очекујем занимљиву и отворену утакмицу“, закључио је Друловић.

Утакмица између Србије и Португалије је на програму у суботу од 20.45, уз директан текстуални пренос на Спутњик спорту.

Подсетимо, Друловић је недавно био гост Спутњик спорта у емисији Миљанов корнер, где је, између осталог, говорио и о свом искуству играња у Португалији, али и о раду у Фудбалском савезу Србије.

► Како је Љубинко Друловић доказао да је "Цар" и зашто је Мурињо велики? /видео/

► Влаховић као у Италији, Митровић у стилу феникса – победа Србије на Пиксијевом ватреном крштењу!

► Пикси открио Спутњику: Имао сам један разговор са Митровићем

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала