"Велики брат" посматра и током ноћи: Веб-камере вребају запослене који раде од куће

Веб-камера - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У време пандемије вируса корона многи запослени раде од куће, а поједини шефови желе помно да прате како обављају задатке што подразумева и примену система надзора на даљину.

Са таквом ситуацијом суочило се и хиљаде запослених у „Телеперформансу“, једној од највећих кол-центар компанија на свету са седиштем у Француској, пише „Гардијан“.

Они ће бити под будним оком веб-камере која ће проверавати да ли једу, проверавају телефон или устају од радног стола током смене.

Та компанија, која има око 380.000 запослених у 34 земље, најавила је једном делу особља да ће веб-камере бележити „неправилности“ током рада од куће.

Камере ће бити коришћене и за групне састанке и обуку, али ће бити повезане са системом вештачке интелигенције који ће насумице бележити евентуална кршења правила рада.

Уколико неко буде „ухваћен“, фотографија ће бити послата менаџеру и биће чувана до 20 дана.

Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Које промене се дешавају у нашем телу после годину дана рада од куће?
Ако, пак, неко од запослених мора да устане, рецимо да би попио воду, мораће да кликне опцију режима прекида рада у апликацији и објасни зашто то чини да би избегао да буде пријављен.

Лист додаје да је особљу речено да конзумирање хране током смене није дозвољено.

Правила за ноћни рад и друге чланове породице

Поменути су и други чланови домаћинства запосленог за које се каже да је јасно да не могу стално да избегавају радни простор, па шефови неће реаговати ако неко од њих „улети у кадар“.

Ипак, и ту има правило. Други чланови породице не би смели да гледају директно у екран, нити да му се приближавају. Да би се то избегло, запосленима се саветује да екрани буду окренути ка зиду.

Такође, запосленима који раде ноћу речено је да морају да обезбеде да им радни столови буду добро осветљени како би камера могла да сними шта се дешава.

С обзиром да су ове мере изазвале забринутост у вези са надзором, из компаније поручују да је циљ увођења система да „одговори на растућу забринутост због изолације, недостатак тимске подршке и ангажовања, као и невиђања колега“, на шта су указали поједини који раде од куће. Обећавају и да ће осетљиви лични подаци бити заштићени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала