„Црна рупа“: Откривено зашто су руске подморнице Пројекта 636 најтише на свету

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаПодморница "Велики Новгород" у Новоросијској поморској бази
Подморница Велики Новгород у Новоросијској поморској бази - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Подморницу „Велики Новгород“ Пројекта 636 „Варшавјанка“ на Западу називају „Црна рупа“ због њене неприметности и нечујности. Командант електромеханичког бојевог дела ове подморнице Денис Бајрачни објаснио је за телевизију „Звезда“ да се невидљивост и нечујност подморнице постиже захваљујући посебној конструкцији мотора.

„Користимо штедљиви мотор којим се управља из петог одељења због мање потрошње енергије, а за уштеду електричне енергије користимо га у подводном положају“, објаснио је Бајрачни.

Командант је објаснио да се погон налази у шестом одељењу подморнице, а уз помоћ две додатне осовинске линије „Велики Новгород“ може у месту да изведе маневре окретања.

„Овде постоје две додатне осовинске линије које нам омогућавају рад у разним правцима. Брод може да се окрене у месту и можемо слободно да пристанемо без хаварија или удара“, нагласио је подморничар.

Прва у сериији дизел-електричних подморница Пројекта 636 за Тихоокеанску флоту била је подморница „Петропавловск Камчатски“ која је већ предата флоти, као и друга „Волхов“. Ове године оне ће прећи из Санкт Петербурга у Владивосток. Крајем 2019. године положене су трећа и четврта слична подморница – „Магадан“ и „Уфа“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала