Дуа Липа уместо Моцарта: Оксфорд мења студије музике да не би биле „расистичке“, сметају чак и ноте

CC0 / Pixabay / Симфонијски оркестар
Симфонијски оркестар - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Музичка „достигнућа“ поп звезде албанског порекла Дуа Липе могла би ускоро да замене композиције Моцарта и Бетовена на студијама музике Универзитета Оксфорд. Једна од најпрестижнијих британских универзитета планира да промени наставне планове на студијама музике како не би биле „расистичке“.

Оксфорд планира да промени наставни програм основних студија музике како би их „удаљио“ од елемената „колонијализма“ и „белачке супремације“, објавио је британски Телеграф, позивајући се на интерне документе универзитета.

Међу „проблематичним“ деловима је чак и учење нотног система и нотног записа, који су описани као „колонијалистички репрезентативни систем“.

Реформисти на Оксфорду наводе да је учење нотног система „чије су основе у колонијалној прошлости“ „шамар у лице неким студентима“, наводи британски лист.

Разлог томе је што је савремени нотни систем настао у Европи током 17. и 18. века.

​Као проблематични се наводе и свирање клавира и клавијатура или дириговање оркестром. Они ће од сада постати опциони, јер се репертоар на који се ослањају „структурално базира на европској музици“, што „студентима друге боје коже узрокује велику узнемиреност“.

Тренутни репертоар класичне музике критикован је јер се фокусира на „белачку европску музику из периода ропства“, па би тако дела Моцарта и Бетовена морала да добију мање пажње у новом, „деколонизованом“ наставном плану, наводи РТ.

Сунђер Боб Коцкалоне и Патрик - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
„Краба у карантину“: И Сунђер Боб на удару цензуре /видео/

Уместо тога, предложено је да се нови наставни планови фокусирају на музичку различитост. Такође, предлаже се да би студенти могли да уче о значајним поп-културним догађајима, као што је обарање рекорда у лајвстриму Дуа Липе или протест музичара који су тражили да Доналд Трамп престане да користи њихове песме.

Ово је један у низу промена у културолошком миљеу насталих након замаха покрета „Блек лајвс метер“ из прошле године. Оксфорд је већ начинио неке кораке како би се удаљио од „колонијалне прошлости“, као што је уклањање статуе Сесила Роудса из кампуса. Овај рударски магнат, чија су главна делатност били дијаманти, био је премијер британске колоније у Јужној Африци и „отац апартхејда“.

Један од оксфордских колеџа избацио је из назива име Кристофера Кодрингтона, колонијалног гувернера и робовласника из 17. века рођеног на Барбадосу. Његова статуа, међутим, остала је у кампусу, јер је био велики донатор, захваљујући коме је изграђена библиотека.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала