Молекуларни термометри: Руски научници направили нов корак у борби против рака

© FotoliaЋелије рака нападају организам
Ћелије рака нападају организам - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Руско-фински тим научника, заједно са експертима са Националног истраживачког технолошког института „МИСиС“, направио је супер-сензибилне молекуларне термометре. Према речима аутора, овај уређај ће повећати прецизност и ефикасност терапија различитих облика тумора. Резултати истраживања су објављени у часопису „Materials & Design“.

Неке перспективне методе лечења тумора, као што су фотодинамичка и фототермичка терапија, захтевају редовна и прецизна мерења температуре живих организама на нивоу појединачних молекула, саопштили су научници. 

На промер, током фотодинамичке терапије тумор се зрачи ласером да би се активирао унапред примењени лек, што доводи до загревања ткива тумора. Да би се изазвао одговор после терапије, тумор се може загрејати на 42-45 степени. Даљим повећањем температуре би дошло до пресавијања протеина и оштећења суседних здравих ткива.
ДНК - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Урођена заштита: Научници открили ко не болује од рака

Теоретски прорачуни и постојећи термометри, према речима научника, веома су незгодни за коришћење и не дају прецизне мере. Решавајући овај проблем, група научника је синтетизовала супстанце, које могу да раде као супер-сензибилни термометри на молекуларном нивоу.

„Молекуларни термометри су класа супстанце, чије оптичке карактеристике могу да се мењају заједно са температуром. Синтетизовали смо две такве супстанце и проучили њихова луминисцентна својства. Приликом загревања спектра њихове емисије и „животни век“ флуоресценције се мењају, што је довољно да се промена температуре забележи са тачношћу од 0,1 степен. Температура се очитава на истој опреми која се користи за зрачење примењеног лека“, рекао је експерт лабораторије „Биомедицинских наноматеријала „МИСиС“ Роман Акасов.

Синтетизоване супстанце спадају у добро проучену врсту порфирина растворљивих у води и, према ауторима студије, разликују се од осталих молекуларних термометара због лакоће синтезе и модификације.

Лаборант тестира хемијски састав фармацеутског препарата у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2020
У Русији развијен тест за генетско истраживање тумора

Научници су приликом процене токсичности добијених термометара открили да је једно од једињења које је озрачено ласером веома токсично. Ова комбинација ће омогућити да се супстанца користи не само као молекуларни термометар, већ и као пуноправни фотодинамички лек са уграђеном термометријом, способан да се бори против туморских ћелија.

У истраживању су учествовали научници Државног универзитета у Санкт Петербургу, Института физичке хемије и електрохемије „Фрумкин“ Руске академије наука, Института опште и неорганске медицине „Курњакова“, Технолошког универзитета „Лапенрант“ из Финске, Института „МИСиС", Првог московског државног медицинског универзитета „Сеченов“ и Поволожског државног технолошког универзитета. Истраживања су била у оквиру пројекта РНФ №19-13-00410.

Следећи задатак научника ће бити истраживање фотофизичких својстава добијених порфирина приликом дуготрајног зрачења у оквиру фотодинамичке терапије. Планирано је и да се настави потрага за новим лековима комбинованог деловања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала