Забележена супер хладна олуја: Измерена рекордно ниска температура на врху олујног облака /видео/

CC0 / Pixabay/Tobias Hämmer / Облак кумулонимбус
Облак кумулонимбус - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Многи од нас видели су фотографије или снимке величанствених олујних облака у облику наковња који понекад настају током врелих летњих дана, али вероватно мали број зна какве су температуре на његовом врху. Научници су сада објавили да се на врху таквих олујних облака бележе температуру ниже и од 100 степени Целзијуса.

На врху једног таквог система облака током тропске олује 2018. години било је -111 степени, што је рекордно ниска температура, односно најнижа забележена на „наковњу“, наведено је у недавно објављеном научном раду.

Лансирање „Сојуза 2.1б“ са свемирском летелицом „Арктика М“ - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Русија започела истраживање Арктика и из свемира

Облак у форми наковња је заправо кумулонимбус (дебели и густи облак који се уздиже стрмо увис) на чијем се врху обликовао равни део. Када ток ваздуха у облаку достигне врх доњег слоја атмосфере или тропосфере, он ће се обично изравнати и раширити, при чему ће попримити познати облик наковња.

У случају веома снажне олује, стрмо кретање ваздуха може да пробије горњи део тропосфере, тропопаузу, и продре у стратосферу. То се догодило 29. децембра 2018, када су стручњаци забележили супер хладни облак, јужно од екватора у западном делу Тихог океана, који се налазио на око 20,5 километара надморске висине.

„Овај феномен називамо прекорачењем врха (енгл. overshooting top)“, рекао је геофизичар и климатолог Симон Проуд са Универзитета Оксфорд у Великој Британији, један од аутора студије којом је забележена рекордно ниска температура.

„Прекорачења врхова су прилично честа, видимо их и у Великој Британији. Али овде се ради о значајном прекорачењу. Обично се током прекорачења врха облак хлади за око 7 степени Целзијуса на сваки километар изнад тропопаузе. А овде смо имали температуру која је за 13 или 14 степени хладнија од тропопаузе, тако да се радило о великом прекорачењу“, рекао је Проуд за британске медије, преноси хрватски Индекс.

Подаци истраживања указују на то да би се број оваквих супер хладних олуја могао повећавати. У последње три године било их је у једнаком броју као у последњих 13 година. То је важно знати јер што је хладнија олуја, то је вероватније да ће она изазвати опасне временске неприлике, попут муња и поплава.

„Ова рекордна супер хладна олуја била је усред ничега, што је заправо добро. Да смо се налазили испод ње, били бисмо комплетно мокри и избомбардовани градом“, казао је Проуд.

„Изгледа да су током последњих 20 година ове хладне олујне грмљавине постале чешћа појава. Занимљиво је да у овом делу света тропопауза заправо постаје све топлија, па је за очекивати да тамо нађемо топлије, а не хладније облаке. То вероватно значи да имамо више екстремних олуја јер бележимо већа прекорачења врха него пре“, додао је.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала