Кремљ: У току организовање видео-конференције Путина, Макрона и Меркелове

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита Г20 у Хамбургу
Председник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита Г20 у Хамбургу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
У току је координација организовања видео-конференције лидера Русије, Немачке и Француске, Владимира Путина, Ангеле Меркел и Емануела Макрона, а једна од тема биће Донбас, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Настављамо да се договарамо са Берлином и Паризом. Када буду постигнути конкретни договори, обавестићемо вас“, одговорио је Песков новинарима на питање да ли ће видео-конференција бити одржана у понедељак.

На питање зашто се у видео-конференцији не предвиђа учешће председника Украјине Владимира Зеленског, портпарол Кремља је рекао да се не ради о догађају у формату „нормандијске четворке“. „Постоје многа друга питања за дискусију“, прецизирао је он.

Устаници ДНР на полигону у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Немачка и Француска спремиле план за решење кризе у Донбасу

„Наравно, немогуће је у таквом формату разговора да се прође без додиривања ситуације у Донбасу. Та тема ће се на овај или онај начин наћи на дневном реду. Али то није једина тема“, истакао је он.

Портпарол је додао и да за сада нема тачног датума одржавања видео-конференције.

Ескалација напетости у Донбасу повезана са провокацијама Кијева

Говорећи о ситуацији на истоку Украјине, Песков је додао да Москва погоршање на контакт линији у Донбасу повезује са провокативним акцијама Кијева.

„Наравно, ескалација напетости и провокативна дејства само доводе до таквих трагедија, а што је најважније, то је испуњено сломом читаве ситуације по потпуно непожељном и изузетно опасном сценарију“, одговорио је Песков новинарима на питање о ставу Кремља у вези са интензивирањем конфронтације у Донбасу и погибији четири украјинска војника у гранатирању у Доњецкој области.

„Што се тиче ситуације на линији додира, и раније смо говорили да смо озбиљно забринути због ескалације напетости и раније смо изражавали забринутост због провокативних дејстава украјинских оружаних снага“, подсетио је Песков.

Песков је приметио да се овај тренд примећује током последњих неколико месеци.

„О овоме се разговарало и преко помоћника наших председника у контакт групи, а ми смо више пута јавно говорили о својој забринутости“, додао је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала