Нова оптужница против хрватског тајкуна: Тодорић окривљен за малверзације „тешке“ 2,3 милијарде евра

© SputnikИвица Тодорић
Ивица Тодорић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Жупанијско државно тужилаштво у Загребу поднело је нову оптужницу против бизнисмена Ивице Тодорића, бившег власника „Агрокора“ и још 22 особе због криминала с меницама тешким преко 18 милијарди куна, односно више од 2,3 милијарде евра.

Оптужницом се окривљенима ставља на терет да су од 2010. до 2017. године, преко 13 трговачких друштава са којима су пословно сарађивали, прибављали новац за издаватеља меница, једно трговачко друштво из Загреба и још седам из састава концерна, тако што су уновчавали менице у којима је лажно наведено да су издате за вредност примљену у роби, објавила је Хрватска радио-телевизија саопштење тужилаштва. У саопштењу се не наводи идентитет окривљених, али је ХРТ објавио да се ради о Ивици Тодорићу.

Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Посао деценије у Хрватској који ће утицати и на Србију

Како наводе из тужилаштва, окривљени су тако прикривено кредитирали концерн и повезан фирме док су биле прекомерно финансијски изложена и када је постојала забрана да их банке кредитирају.

Поред Тодорића, међу окривљенима су чланови управе „Агрокора“. Сви они се терете да су на Тодорићев захтев, потписивали ради предаје на откуп у финансијским институцијама менице трговачких друштава у којима су били одговорне особе лажно приказане као издате за вредност примљену у роби.

Такође, они су окривљени да су потписивали и уговоре о факторингу и откупу меничних потраживања, у којима је лажно наведено да постоје потраживања за робу или услуге, јер су менице издате на основу уговора о финансијском зајму.

Укупно је, како стоји у оптужници, издато више од 3.000 таквих меница на укупан износ нешто мањи од 18 милијарди куна, а сав новац је завршио у концерну.

Против Тодорића су раније подигнуте две оптужнице. Једна га је теретила да је оштетио „Агрокор“ за више од милион евра, а на суђењу по тој оптужници је ослобођен.

Друго оптужницом окривљен је за финансијске малверзације тешке више од 150 милиона евра, али та оптужница још није потврђена.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала