Посао деценије у Хрватској који ће утицати и на Србију

CC0 / Pixabay / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Фортенова група, којој је седиште у Хрватској, и британска компанија Номад фудс лимитед потписали су купопродајни уговор за Пословну групу замрзнуте хране, а вредност трансакције износи 615 милиона евра. Пословна група замрзнуте хране се састоји од друштава Ледо плус, Ледо Читлук и Фриком те неколико мањих повезаних друштава.

Како је саопштено, вредност трансакције износи 615 милиона евра, на бази без готовине и без дугова, а њено закључење је планирано за треће тромесечје 2021. године. По закључењу, Номад фудс ће постати власник Пословне групе замрзнуте хране, која обухвата произвођаче замрзнуте хране „са препознатљивошћу међу потрошачима у Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини и неколико других земаља Југоисточне Европе“, преноси Јутарњи лист са назнаком „пословно преузимање деценије“.

Бизнисмени - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2021
Америчко-британски милијардер купује „Фриком“?

С традицијом дужом од пола века, Пословна група замрзнуте хране највећи је произвођач и дистрибутер сладоледа и замрзнуте хране на тржиштима на којима послује.

„Ово је трансформацијска трансакција за Фортенова групу, а сва ће се средства искористити за смањење задужености Групе и стварање Фортенова групе која је, након много година, финансијски јака и способна пуном снагом да инвестира у све своје делатности“, рекао је Џејмс Пирсон, главни финансијски директор Фортенова групе.

„Закључењем ове трансакције испунићемо кључни предуслов за оптимизацију капиталне структуре, што ће нам омогућити да снажно инвестирамо у своје бизнисе и подстичемо њихов будући раст“, поручио је у саопштењу Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе.

Довршење трансакције зависи од регулаторних одобрења на меродавним тржиштима и деоничара Фортенова групе. Управни одбор Фортенова групе, који укључује представнике највећих деоничара, једногласно је подржао потписивање купопродајног уговора с Номад фудс.

Иначе, компанија Номад фудс, са седиштем на Британским Девичанским Острвима, највећи је европски и трећи највећи глобални играч на тржишту смрзнуте хране.

Оно што је занимљиво код те компаније јест што у свом портфељу уопште нема сладолед, па би аквизицијом Леда и Фрикома, осим преузимања доминантне улоге на тржишту земаља бивше Југославије, добила и врло квалитетан производ који би могла да пласира кроз своје већ установљене логистичке ланце у седам великих европских држава где држи лидерску позицију у сегменту смрзнуте хране, пише лист.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала