Русија прави нови центар нуклеарне медицине

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаГенетички научни центар
Генетички научни центар  - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Ускоро ће се у Русији појавити нови центар нуклеарне медицине, у коме ће се користити напредна технологија за дијагностику и лечење тешких болести. Споразум о сарадњи у развоју центра потписан је у Министарству науке Русије.

Споразум су потписали министар науке Русије Валериј Фаљков, председник Националног истраживачког центра „Института Курчатов“ Михаил Коваљчук и директор Руског научног центра за хирургију (РНХЦ) „Петровски“ Константин Котенко.

Основни задатак будућег центра је развој иновационих технологија нуклеарне медицине у Русији, спровођење клиничких испитивања и увођење у клиничку праксу нових метода и опреме за радиотерапију, припрема висококвалификованих научних, медицинских и инжењерских кадрова у области нуклеарне медицине и ширење међународне сарадње у тој сфери.
Ћелије рака нападају организам - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Молекуларни термометри: Руски научници направили нов корак у борби против рака

Међу перспективним задацима Центра нуклеарне медицине је развој пилот-пројеката типских центара за нуклеарну медицину и радиоактивну терапију, као и њихова масовна употреба у регионима Русије.

Центар ће бити направљен у оквиру реализације федералних научно-техничких програма развоја синхротроних и неутроних истраживања и истраживачке инфраструктуре 2019-2027. године.

„Најсмелији пројекти и револуционарне идеје најчешће се рађају у овим интердисциплинарним партнерствима. Споразум између 'Института Курчатов' и 'Руског научног центра за хирургију' постаће полазна основа за заједничка високотехнолошка истраживања у здравству и њихово увођење у клиничку праксу“, рекао је Фаљков.

Коваљчук је изјавио, да ће обједињење потенцијала „Института Курчатово“ и РНЦХ допринети „квалитативно новом“ развоју домаће нуклеарне медицине и добијању значајних резултата за здравствени систем Русије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала