У Минеаполису почело суђење за убиство Џорџа Флојда

© AP Photo / Court TVСуђење за убство Џорџа Флојда
Суђење за убство Џорџа Флојда - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Суђење бившем полицајцу Дереку Шовину, оптуженом за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, почело је данас у америчком граду Минеаполису.

Током суђења тужилаштво је показало пороти снимак на којем се види како Шовин притиска коленом врат Флојда неколико минута, док посматрачи вичу на њега тражећи да престане, а Флојд говори да не може да дише.

У уводној речи, тужилац Џери Блеквел затражио је од пороте да запамти број од 9 минута и 29 секунди, колико је Шовин, иначе белац, коленом притискао врат Флојду, док је он лежао на земљи, преноси АП.

Блеквел је нагласио да Шовин није попустио ни након што је "лисицама везани Флојд, 27 пута рекао да не може да дише, после чега се више није покретао".

Камера на униформи полицајца - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2020
Дивљи запад се враћа у Америку: Све више убистава и криминала, све мање полиције

Блеквел је рекао да је Шовин коленом притискао врат Флојда "док живот није истиснут из њега".

Заступник оптуженог Ерик Нелсон је тврдио да је Шовин урадио управо оно за шта је био обучен током 19 година дуга каријере.

Нелсон је рекао да се Флојд опирао хапшењу и да је Шовин стигао на лице места како би помогао полицајцима који су покушавали да убаце Флојда у возило, док је број окупљених посматрача постајао све већи и све више непријатељски настројен.

© Darnella FrazierСнимак са камере који приказује полицајца Дерека Шовина како притиска коленом врат Џорџа Флојда
У Минеаполису почело суђење за убиство Џорџа Флојда - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Снимак са камере који приказује полицајца Дерека Шовина како притиска коленом врат Џорџа Флојда

Нелсон је оспорио и тврдње да је Шовин крив за смрт Флојда.

"Флојдову смрт узроковали су супстанце у организму у комбинацији са срчаним обољењем, високим крвним притиском и адреналином. Доказни материјал много је већи од поменутих 9 минута и 29 секунди", навео је Нелсон.

Бен Крамп, правни заступник породице Флојд, изјавио је пред судницом уочи почетка суђења, да ће овај процес показати да ли је, како се изразио, Америка достојна Декларације независности.

Мурал у Бербанку посвећен Џорџу Флојду, Афроамериканцу који је убијен током хапшења - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2020
Други угао: Објављен снимак хапшења Џорџа Флојда забележен полицијском камером /узнемирујући видео/

Оптужени Шовин раније се изјаснио да није крив за убиство Џорџа Флојда, који је у тренутку привођења био ненаоружан. Уколико буде осуђен, Шовин ће се суочити са дугогодишњом затворском казном.

Очекује се да ће кључна питања на суђењу бити то да ли је Шовин проузроковао Флојдову смрт и да ли је бивши полицајац током привођења поступао разумно.

Суђење би требало да траје око четири седмице у згради суда која је, због потребе појачане безбедности, опасана бетонским оградама и бодљикавом жицом, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала