Лавров: НАТО одбија да са Русијом размотри мере војног поверења

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
НАТО одбија да разговара о мерама војног поверења које је предложила Русија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Чланице НАТО-а категорично одбијају чак и да разговарају о мерама за изградњу војног поверења које смо предложили. Укључујући и предлог који говори о повлачењу вежби са линије додира на договорену удаљеност како би се усагласила удаљеност максималног кретања авиона и бродова. Једноставно (НАТО) одбија да разговара“, рекао је Лавров на заседању дебатног клуба „Валдај“.

Он је још једном подсетио да Русија не одбија да ради у Савету Русија-НАТО и да предлаже војне контакте.

Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2021
Савет НАТО: Прилагођавамо се изазовима, Русија претња по безбедност

„Наш колега, господин Столтенберг, изјављује да Русија одбија да ради у Савету Русија-НАТО. Ми не одбијамо да радимо, само не желимо да тамо седимо и слушамо о Украјини. НАТО нема никакве везе са Украјином, а они увек, предлажући сазивање Савета Русија-НАТО, инсистирају на томе да прво питање треба да буде Украјина. Седели смо неколико пута, слушали, ми све то знамо. Стога смо предложили обнављање контаката између војске како бисмо спасили врло сложени безбедносни споразум који је закључен у Хелсинкију“, објаснио је Лавров.

О „блискоисточном“ и „азијском НАТО-у“: И постојећи нам је довољан

Министар је прокоментарисао тенденције за организовање „блискоисточног“ и „азијског НАТО-а“, рекавши да је и постојећи савез довољан.

„Веома се надам да ће антииранска инертност уступити место здравом разуму и да ће идеје попут стварања блискоисточног НАТО-а постати ствар прошлости, јер нам је довољно Алијансе и тамо где постоји“, рекао је Лавров и додао да се исто то „утолико више“ тиче „азијског НАТО-а“.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније је објавио извештај о резултатима рада 2020. године у којем се наводи да састанак Савета НАТО-Русија 2020. године није одржан кривицом руске стране. Он је навео да је НАТО више пута предлагао Русији да се одржи састанак у овом формату, али је Москва то одбила.

Савет Русија-НАТО формиран је 2002. године, а последњи састанак у том формату одржан је у јулу 2019. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала