Руска вакцина „КовиВак“ - ефикасна против свих нових сојева короне

© Sputnik / Chumakov research institute / Уђи у базу фотографијаВакцина "Ковивак"
Вакцина Ковивак - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Руска вакцина против ковид 19 „КовиВак“ ће бити ефикасна против нових сојева вируса корона, изјавио је директор центра „Чумакова“ Ајдар Ишмухаметов који је направио препарат.
„Апсолутно смо сигурни у то јер наша вакцина користи цео вирус, читав низ антигена који улази у састав ове нове пошасти, и можемо бити сигурни да промене мутација које генерално достижу делић процента на данашњи дан неће бити значајне. Зато смо сигурни да ће управо ова вакцина у потпуности затворити питање нових мутација“, рекао је Ишмухаметов телевизији „Русија 1“.

По његовим речима, за сада је рано говорити колико дуго ће трајати антитела, добијена овом вакцином, јер је прошло мало времена за посматрање вакцинисаних.

„Сада је тешко рећи. Можемо прво да оценимо наше искуство, а оно је око седам месеци – седам месеци постоји имуна заштита. Можемо говорити само о дужини студије коју имамо“, рекао је научник.

У исто време, нагласио је Ишмухаметов, у центру „Чумакова“ су направљене друге вакцине истом методом: нпр. против беснила и енцефалитиса.

„Неке од њих дају доживотни имунитет, а неке две-три године“, изјавио је он.

Министар здравља Русије Михаил Мурашко изјавио је данас да ће почетком априла „КовиВак“ бити пуштена у цивилни промет.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала