Француска се плаши зависности од Русије због „Северног тока 2“

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Француска и Немачка имају различите ставове о „Северном току 2“ и преговарају како би дошле до заједничког именитеља, изјавио је државни секретар Министарства спољних послова Француске Клеман Бон.
„Како је, пре годину дана, изјавио председник Француске Емануел Макрон, опрезни смо према овом пројекту јер ствара зависност од Русије“, рекао је Бон телевизији „БФМТВ“.

Навео је и да Француска по овом питању води разговоре са Немачком.

„Од почетка имамо различите ставове, као што се то понекад дешава у Европи. Покушавамо да пронађемо заједничку позицију, како се не бисмо раздвојили", додао је Бон.
Брод за постављање цеви Фортуна - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Руски експерти: Страни бродови вероватно извиђали изградњу „Северног тока 2“

„Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Русија је више пута изјавила да је пројекат комерцијалан и користан за Европу. Немачка подржава завршетак изградње гасовода и одбацује једностране санкције Сједињених Америчких Држава.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала