Кад незадовољство политиком ЕУ прелије чашу: Tри земље спремне за „европски препород“

© AP Photo / Szilard KoszticsakМатео Салвини, Матеуш Моравијецки и Виктор Орбан
Матео Салвини, Матеуш Моравијецки и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Премијери Мађарске и Пољске и бивши министар унутрашњих послова Италије иницирали су формирање политичког удружења у циљу „европског препорода“. Експерти наводе да је та идеја остварива само ако се друге европске земље укључе, али и да постоји опасност да ће САД агресивним понашањем саботирати иницијативу, посебно због потчињености Пољске Америци.

Мађарски премијер Виктор Орбан, пољски премијер Матеуш Моравјецки и бивши италијански министар унутрашњих послова, лидер странке „Лига“ Матео Салвини договорили су се на састанку у Будимпешти да раде на формирању паневропског десничарског политичког удружења. Према речима Салвинија, циљ иницијативе је „стварање основе за алтернативу левим снагама, које доводе у питање темеље на којима је формирана Европска унија.“ Мађарски премијер је подржао идеју Салвинија, а премијер Пољске је истакао да му се допада идеја о „европском препороду“.

Незадовољство политиком Европске уније прелило чашу

Професор на Руском државном хуманитарном Универзитету (РГГУ) Вадим Трухачев каже да је разумљиво зашто се формира савез Пољске, Мађарске и Италије. Он појашњава да су ово конзервативне земље, а тренутне такозване напредне европске вредности се не допадају значајном делу становништва, па чак ни политичкој елити ових земаља. 

Зграда мађарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
„Време је да кажемо збогом“: Фидес напушта европску породицу десног центра

„Поред тога, не говоримо о најбогатијим земљама, чак се ни Италија не може тако окарактерисати, а камоли Пољска и Мађарска. Незадовољство политиком Европске уније је прелило чашу код тројице политичара и на овој основи они, наравно, покушавају да формирају своју унију. Друга ствар је што су Орбан, Качињски (вођа партије „Право и правда“) и Салвини веома различити политичари. Тешко да се Орбан може сматрати евроскептиком. За разлику од Пољске, у Мађарској заставе Европске уније нису демонстративно уклоњене са административних зграда“, каже Трухачев.

Када је реч о пољској партији „Право и правда“ и италијанској „Лига“, експерт наводи да оне имају превише различите ставове према Русији. Он подсећа да је Салвини више пута говорио о пријатељству са Русијом, док је за Качињског Русија егзистенцијални непријатељ. 

„Орбан је с времена на време мењао свој однос према Русији, али можемо рећи да је он неутралан. Према томе, ако се ова унија формира, она ће бити крхка, а поводом низа темељних питања, посебно односа са Русијом, постојаће потпуно различита гледишта“, истиче Трухачев. 

Вадим Трухачев додаје да је могуће да се овој коалицији придруже странке које су чланови фракције Европског парламента „Идентичност и демократија“, чији су део италијанска „Лига“ и пољска партија „Право и правда“. 

Европска унија се удаљила од традиционалних вредности

Уредник часописа „Пољска мисао“ Адам Смех сматра да је формирање савеза три земље више декларација него нешто што има практичну примену, будући да у контексту читаве ЕУ, мишљење свих осталих земаља ће увек надмашити аргументе ове три државе. 

Виктор Орбан у Варшави. - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Орбан отворио Пандорину кутију – нови савези на видику у Европском парламенту

„Ова идеолошка декларација се, наравно, састоји од многих аспеката и носи велико емоционално оптерећење. Без обзира на то шта тренутно мислимо о самој Европској унији, ако говоримо о вредностима које леже у њеној основи, њеној идеји о уједињењу Европе, знамо да су оснивачи Уније имали на уму такозване традиционалне европске вредности чије су основе, пре свега, хришћанске традиције, индивидуална слобода, значај породице као темеља друштвених организација. Тренутно се Европска унија идеолошки веома удаљила од ових европских традиција“, наглашава Смех. 

© AP Photo / Szilard KoszticsakМатеуш Моравјецки, Виктор Орбан и Матео Салвини
Кад незадовољство политиком ЕУ прелије чашу: Tри земље спремне за „европски препород“ - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Матеуш Моравјецки, Виктор Орбан и Матео Салвини

По његовом мишљењу, значај договора три стране на састанку у Будимпешти постаће приметан само ако оне успеју да, као у случају господина Салвинија, привуку унутрашње политичке снаге у другим европским земљама. Међутим, може се испоставити да ће мишљење које доминира у другим земљама Европске уније бити јаче од ставова ове тројке, каже Смех.

Војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пољски генерал предложио да се формира Балтички савез против Русије

„Поред тога, положај ЕУ након што је Бајден постао председник Сједињених Држава, нажалост, дефинитивно се погоршао ако се ЕУ доживљава као независни субјекат, са независном или барем аутономном политиком према Русији или Кини, и генерално према Истоку. Као резултат недавних изјава и акција америчке стране, сведоци смо пораста тензија у источном правцу. Стога, постоји шанса да ће агресивно понашање САД саботирати ову иницијативу“, сматра експерт.  

Адам Смех истиче да од три учесника састанка у Мађарској, Пољска је најслабија карика јер се она у политичком смислу ропски понаша према Сједињеним Државама као према гаранту безбедности, а истовремено САД намећу Европској унији агресивну политику према Истоку, Русији и Кини.  

„Овде постоји очигледна противречност. На крају, као што ни Пољска није у стању да се реши своје свестране русофобије и безграничне вере у моћ Сједињених Држава, тако ни Европа не може да избегне потчињеност Сједињеним Државама. А ово што се сада догађа само појачава ту потчињеност“, закључио је Смех.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала