Медији о нападачу на Капитол: Присталица „Исламске нације“, тврдио да је био мета контроле ума владе

© AP Photo / Alex BrandonАмеричка полиција на месту инцидента испред Капитола
Америчка полиција на месту инцидента испред Капитола - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Мушкарца, који је покушао аутомобилом да пробије сигурносну барикаду испред Капитола у Вашингтону, амерички медији идентификовали су као 25-годишњег Ноу Грина из Индијане који је наводно био присталица радикалног покрета „Исламска нација“. Његови налози су у међувремену уклоњени са мрежа, где је писао какав му је живот био у протеклих пар година.

Грин је, како извештавају медији, дипломирао 2019. на Кристофер Њупорт универзитету у Вирџинији и стекао диплому из финансија.

Служба за односе са јавношћу тог универзитета је саопштила да је Грин био у њиховом рагби тиму у две сезоне, 2017. и 2018. године, пренео је „Дејли мејл“.

Присталица „Исламске нације“

Позивајући се на Гринове објаве на Фејсбуку и Инстаграму, амерички медији пишу да је он био присталица Луиса Фарахана, лидера „Исламске нације“, црначког верског покрета који заправо мало тога има заједничког са традиционалним учењем ислама.

​​Иначе, Гринови налози су у међувремену уклоњени са друштвених мрежа, где је осумњичени писао како му је протеклих пар година живот био тежак јер је изгубио посао због менталних проблема.

„Нашао сам се на испиту највећих, незамисливих тестова у животу. Тренутно сам незапослен, напустио сам посао, делимично и због моје болести“, гласила је наводно једна од објава.

У одвојеном посту на Фејсбуку, Грин је помињао и да је „Сатанина власт над нама завршена“, као и да је био мета „контроле ума“ америчке владе. Наводно се захвалио Фарахану што га је спасао „после ужасних несрећа и бола“ за шта је окривио америчке владине агенције, Централну обавештајну агенцију и Федерални истражни биро.

© AP Photo / Carolyn KasterПолиција саопштила да није реч о терористичком нападу, али ће спровести додатну истрагу.
Медији о нападачу на Капитол: Присталица „Исламске нације“, тврдио да је био мета контроле ума владе - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Полиција саопштила да није реч о терористичком нападу, али ће спровести додатну истрагу.

„Претрпео сам вишеструке провале у кућу, тровања храном, нападе, неовлашћене операције у болници, контролу ума“, написао је у једном од постова Грин, тврдећи да су сви проблеми почели 2019. када га је један од саиграча и цимер дрогирао леком „ксанакс“.

Само два сата пре напада, осумњичени је наводно на Инстаграму објавио видео са поруком „Америчка влада је непријатељ број један црнаца“.

„Вашингтон пост“ је пренео и наводне тврдње Гриновог брата Брендана да је ноћ уочи напада на Капитол био „болесно насилан“.

Брат, међутим, није објаснио шта се тачно те ноћи дешавало са Грином, али је додао да је раније патио од халуцинација и да је имао главобоље и самоубилачке мисли.

© AP Photo / Jose Luis MaganaПолиција уклања аутомобил после инцидента испред Капитола у Вашингтону.
Медији о нападачу на Капитол: Присталица „Исламске нације“, тврдио да је био мета контроле ума владе - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Полиција уклања аутомобил после инцидента испред Капитола у Вашингтону.

Брендан Грин је навео и да му је брат Ноа у четвртак увече послао поруку која је гласила: „Жао ми је, али једноставно ћу да одем и живим као бескућник. Хвала ти за све што си учинио. Био си ми узор када сам био мали. Много си ме инспирисао“.

​Подсетимо, у инциденту испред Капитола убијен је један полицајац, док је други повређен. Полиција је ранила нападача који је касније преминуо у болници.

У првом обраћању јавности после инцидента, полиција је саопштила да није реч о терористичком нападу, али и да ће спровести додатну истрагу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала