Руски сенатор: Украјина је бесплатни војни полигон НАТО

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени
Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Руски сенатор с Крима Сергеј Цеков упоредио је Украјину са бесплатним војним полигоном НАТО.
„За НАТО је Украјина бесплатни полигон за вежбе, оружје против Русије. Уверен сам да ће доћи време када ће у Украјини постати свесни да је НАТО само покретао и подржавао ратове у многим деловима света. НАТО је агресор а не заштитник“, рекао је Цеков.

Цеков је реаговао на изјаву представника Украјине у Контакт групи за Донбас Алексеј Арестович да су вежбе НАТО „Defender Eureope 2021“ неопходне ради увежбавања рата против Русије. Према његовим речима, Алијанса је већ почела ангажовање и пребацивање снаг, као и логистичку организацију а главни фокус су Балкан и Крим.

Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
„Политико“: Америка ставила војску у Европи у максималну борбену приправност због Русије

Цеков истиче да непријатељ Украјине није Русија него актуелна власт у Кијеву која је своју земљу одвела у хаос и немир.

Он је „војним стручњацима“ у Кијеву, као што је Арестович, саветовао да ублаже своју жустрину према Русији јер ће доћи време да одговарају за своје речи и поступке а прекоокеански пријатељи ће их се брзо одрећи.

Поводом изјаве Арестовича реаговао је и посланик Думе с Крима Михаил Шеремет који истиче да ће се планови Украјине и НАТО за могућу агресију према Криму завршити жалосно по њих.

„Маске су коначно пале. После овакве изјаве нико на на Западу не  може да негира агресивну суштину НАТО. Само, пре него што предузму било какве војне кораке према Русији, посаветовао би им да добро ишчитају историју Великог отаџбинског рата (Другог светског рата) и да одустану. Последице по агресора ће бити жалосне“, рекао је Шеремет.

Он је подсетио да Русија располаже најновијим високо прецизним оружјем које може да уништи непријатеља не само на прилазима граници него и на местима где се издају наређења.

„Са Русијом се не може разговарати са позиција силе. Може се добити по зубима. Кримљани немају због чега да брину. Полуострво је поуздано заштићено“, рекао је он.

Подсетимо, НАТО ће у мају и јуну одржати највеће војне маневре од времена Хладног рата – „Defender Europe 2021“. Планирано је да се увежбавају одбрамбене и офанзивне акције у источној Европи и у балтичким земљама. Активно ће бити укључене Грузија, Молдавија и Украјина.

Јуче је одржан и први телефонски разговор председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског током кога је амерички лидер потврдио да подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине пред „руском агресијом која се наставља“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала