Владимир Пиштало: Све више политичке воље за изградњу нове библиотеке на Косанчићевом венцу

© Sputnik / Дејан СимићЗграда библиотеке на Косанчићевом венцу погођена је 6. априла 1941. године приликом немачког бомбардовања Београда и велики део књижног фонда је тада уништен
Зграда библиотеке на Косанчићевом венцу погођена је 6. априла 1941. године приликом немачког бомбардовања Београда и велики део књижног фонда је тада уништен - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Вршилац дужности Народне библиотеке Србије, писац Владимир Пиштало, каже да би био пресрећан када би се на Косанчићевом венцу, на месту на којем се некада налазила зграда националне библиотеке, било подигнуто ново здање библиотеке, те да му се чини да постоји све више политичке воље за то.

„Мислим да то допире свести све већег и већег броја људи, укључујући и оне који носе релевантне одлуке. Не би ме зачудило и био бих веома срећан када би ова библиотека била отворена“, рекао је Владимир Пиштало за Спутњик.

Он је додао да би најсрећнији био када би библиотека била урађена у маниру старог здања, можда уз неке постмодернистичке интервенције.

„Стара библиотека била је једна веома лепа двоспратница у архитектонском маниру времена када је рађена. Тај пројекат није не знам колико скуп“, уверен је Пиштало.

© Народна библиотека СрбијеМинистарка културе Србије Маја Гојковић и вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало на обележавању Дана сећања страдања Народне библиотеке у бомбардовању 6. априла 1941.
Владимир Пиштало: Све више политичке воље за изградњу нове библиотеке на Косанчићевом венцу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Министарка културе Србије Маја Гојковић и вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало на обележавању Дана сећања страдања Народне библиотеке у бомбардовању 6. априла 1941.

Према његовој оцени, на месту на којем је некада била национална библиотека, највише смисла има изградити управо библиотеку, у којој, наравно, може бити и меморијално обележје страдања кроз које је ова установа културе прошла у нацистичком бомбардовању.

„И сећање, мишљење о књигама јесу књиге. Не знам ко је рекао да ако не можете да читате књиге, или немате времена, треба бар да их помилујете. Макар у мислима. Ја сам увек веровао у озбиљан однос према књизи, да човек треба да чита с белом кошуљом и краватом – симболички, наравно. Може да чита и необријан и у пиџами, али да има симболичну белу кошуљу и кравату у духу док чита“, рекао је Пиштало.

Током данашњег обележавања Дана сећања на страдање Народне библиотеке 6. априла 1941. године Пиштало је истакао да је човечанство током целе историје осећало неутажену жеђ за читањем, о чему сведочи и чињеница да је Библија у средњем веку коштала колико и кућа.

„Замислите колико је у овој изгорелој библиотеци било истина, универзалних и оних које се односе на нас. Нова зграда Народне библиотеке на Врачару отворена је 6. априла 1973. Поводом обнове Андре Малро нам је поклонио рукопис своје књиге о Пикасу. Том приликом је написао: У судбини библиотеке видим судбину народа коме су култура и слобода једнаки“, навео је Пиштало.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала