Температурна клацкалица пред нама: Од снега до 25 степени за кратко време

Пратите нас
Јутро у среду донело је снежни покривач и праву зимску ситуацију већем делу Србије. Већ од четвртка топлије, а од петка нам се враћа пролеће, за викенд око 20 степени, почетком следеће седмице и до 25, најавио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Уторак је Србији донео драстичну промену времена. Са севера је већ током преподнева продрао хладни фронт, уз јак северозападни ветар и јаче наоблачење, а у Бачкој је провејавао и слаб снег. Овај хладни фронт последица је премештања циклона преко севера Европе даље на исток.

Након јутарњих 6 до 8 степени, температуре у Војводини су већ у току преподнева опале на 2 до 4 степена. У Београду је након јутарњих 7 степени, хладни фронт у току преподнева донео пад температуре на 3 степена. Истовремено, на југу и истоку Србије било је сунчано и релативно топло, а температура је након јутарњег слабог мраза достигла и 17 до 19 степени. Дакле, хладни фронт средином дана „поделио“ је Србију на два дела, па је испред њега преовладавало пролећно време, а иза право зимско. Овај хладни фронт Хрватској и Босни донео је јак снег, а снег је падао и у Далмацији, Истри и на северу Јадрана. До краја дана хладни фронт стигао је и до југа и истока Србије и температура је опала за 15 степени.

Ове ноћи са југа Јадрана преко централних предела Балкана премешта се центар секундарног циклона. Овај циклон наставља пут даље према Црном мору и истоку Европе, а у ноћи између уторка и среде и у среду ујутро у већем делу Србије условљаваће умерен до јак снег, уз формирање снежног покривача и у нижим пределима. Очекује се да се формира снежни покривач од 2 до 10 центиметара, локално и до 20, а 10 до 20 центиметара би пало и на планинама. Снег је забелео и Београд, а до јутра се очекује даље повећање снежног покривача, нарочито у вишим деловима града. Једино ће на северу Србије доћи до разведравања и током јутра биће ведро, док ће у Неготинској Крајини и на југу Косова и Метохије падати киша. Температура током ноћи и јутра у већем делу Србије биће од минус 2 до 2 степена, на истоку и крајњем југу до 4. Циклон условљава и ваздушни притисак испод нормале, а снег је праћен и јаким северозападним ветром.

Већ током среде центар циклона одмакнуће преко Карпата ка Црном мору, а са запада ће јачати антициклон и доћи до осетнијег пораста ваздушног притиска, што ће бити увод у стабилизацију времена, али ће четвртак и даље доносити нестабилности и локалне пљусковите падавине. Иначе, хладни фронт и циклон донели су Србији и региону продор веома хладне ваздушне масе са севера Европе.

У петак ће над нашим подручјем бити снажан антициклон и ваздушни притисак биће знатно изнад нормале, а почеће прилив и топлије ваздушне масе. Ипак, јутра ће бити веома хладна, уз мраз, па се очекује огромна опасност по пољопривредне и ратарске културе, због чеха је неопходно применити адекватне мере заштите.

Под утицајем повишеног притиска, за викенд сунчано и топлије, уз температуре и до 20 степени, а у недељу се очекује и нешто више облачности. Слаб мраз очекује се још у суботу ујутро на југу и југоистоку Србије.

Још топлије почетком следеће седмице, а максимална температура у понедељак и уторак и до 25 степени.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала