Медији: САД сматрају да повратак у Споразум о отвореном небу шаље погрешну поруку Русији

CC0 / Wikipedia / Амерички авион "Боинг" ОЦ-135Б" током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу
Амерички авион Боинг ОЦ-135Б током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да би њихов повратак у Споразум о отвореном небу послао погрешну поруку Русији и поткопао став Вашингтона у области контроле наоружања, пише портал „Дифенс њуз“.

Портал наводи да је америчка страна тај став изразила у дипломатској ноти упућеној међународним партнерима Сједињених Америчких Држава.

„У демаршу од 31. марта, Стејт департмент је бројним америчким партнерима изјавио да је америчка администрација отворено забринута да би пристајање на поновно укључивање у споразум, који Русија наставља да крши, послало погрешну поруку (Русији) и поткопало наше позиције у области контроле наоружања“, пише портал.

Истовремено се у чланку подсећа да коначна одлука о могућем приступању Сједињених Америчким Држава овом споразуму још увек није донета.

Одговор Стејт департмента

С тим у вези, портпарол Стејт департмента изјавио је за Спутњик да Сједињене Америчке Државе нису доносиле одлуку о будућем учешћу у Споразуму о отвореном небу.

Руски извиђачки авион Ту-154НМ-ЛК1 током лета изнад Шпаније у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Москва: Ако се САД врате у Споразум о отвореном небу, Русија ће то размотрити конструктивно
„Одлука о будућем учешћу САД у Споразуму о отвореном небу није донета. Сједињене Америчке Државе активно проучавају питања везана са Споразумом и консултују се са нашим савезницима и партнерима“, прецизирао је портпарол.

Он је истакао да је „непрестано непоштовање Споразума од стране Русије“ један од фактора који имају везе са одлуком.

„С обзиром да се овај процес наставља, апелујемо на Русију да предузме кораке за повратак на поштовање Споразума“, додао је портпарол Стејт департмента.

Русија је раније више пута одбацивала оптужбе за непоштовање Споразума.

Раније је лист „Волстрит џурнал“ саопштио да је америчко ратно ваздухопловство одлучило да повуче из употребе авионе који су се користили скоро 30 година за обављање осматрачких летова над Русијом у оквиру Споразума о отвореном небу. Како се наводи, такви кораци „покрећу питање да ли амерички председник Џо Бајден планира да се врати“ у Споразум о отвореном небу са Русијом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала