Научници открили ― прва жртва короне у Србији умрла месец дана пре званичног првог случаја заразе

© Sputnik / Радоје ПантовићПЦР тест, Торлак
ПЦР тест, Торлак - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Први смртни случај од последица ковида 19 у Србији се догодио 5. фебруара, месец дана пре званично потврђеног првог случаја инфекције у нашој земљи. То је доказало истраживање групе од 12 научника окупљених на Медицинском факултету у Београду.

Један од истраживача на том пројекту доктор Миленко Богдановић каже за РТС да је то било могуће на основу узорковања крви, урина и течности стакластог тела из ока преминулог.

За тај случај истраживачи су се заинтересовали јер су били сумњиви симптоми које је имао пацијент, а за које је касније утврђено да су карактеристични за вирус корона.

"Тај пацијент је имао симптоме – од отежаног дисања до обостране упале плућа, и ти симптоми су се врло брзо развијали и довели до смртног исхода. На основу накнадне хемијско-токсиколошке анализе, утврђено је присуство вируса, иако у време када је обдукција рађена није било сазнања и података о корон авирусу", објаснио је Богдановић. 

Неколико месеци касније, када је истраживање рађено, коцкице су се сложиле.

Према речима доктора Ивана Скадрића, који је такође учествовао у истраживању, оно је дало једну коцкицу мозаику истраживања која истражују почетак епидемије у свету. 

Нуклеарни реактор  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Бразилски стручњак: Ово је биолошка Фукушима ― покренута је ланчана реакција и сада је ван контроле

"Иако код нас нису рађене обдукције, у другим земљама јесу и то постоји као литературни податак. На основу тога јасно је да се вирус може детектовати у готово свим органима: од ждрела и плућа до тестиса, као и у разним телесним излучевинама. У последњих пар месеци појавила су се слична истраживања по свету у којима истраживачи покушавају да докажу узрочник и раније присуство вируса и успели су да помере претходно потврђен датум почетка епидемије у својој земљи", навео је Скадрић.

Истраживања су рађена и на узорку отпадних вода, а једно истраживање рађено у Сијени на узорку од 950 пацијената оболелих од карцинома, махом плућа, показује да присутво вируса досеже чак у јесен 2019. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала