Русија тражи од Словачке да врати руске вакцине против ковида

© Sputnik / Магда Гибелли / Уђи у базу фотографијаПакети са вакцином против ковида "Спутњик Ве"
Пакети са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције је због кршења уговора затражио од словачке владе да врати партију вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) како би се она употребила у другим земљама, наводи се саопштењу на званичном налогу вакцине на Твитеру.
„Руски фонд је... 6. априла 2021. послао писмо у коме се тражи да се вакцина врати због вишеструких кршења уговора. На тај начин би она могла да се употреби у другим земљама“, објашњава се у саопштењу.

​Такође се додаје да лабораторија у Словачкој у којој је тестирана партија вакцине „Спутњик Ве“ која је испоручена у ову земљу, није део мреже званичних лабораторија Европске уније.

„Нажалост, кршећи постојећи уговор, Државни институт за контролу лекова обезбедио је испитивање ‘Спутњика Ве’ у лабораторији која није део мреже званичних лабораторија ЕУ за контролу лекова, упркос њиховој доступности“, примећује се у саопштењу Руског фонда.

Осим тога, словачки регулатор је покренуо кампању дезинформација против вакцине. Руски фонд је затражио од Словачке да поново тестира руску вакцину „Спутњик Ве“ – овог пута у лабораторији која је акредитована од стране Европске уније, наглашава се у саопштењу.  
Паковања руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Словачка: За две недеље почињемо да вакцинишемо грађане „Спутњиком Ве“

У саопштењу се додаје да су све партије „Спутњика Ве“ истог квалитета и подвргавају се строгој контроли квалитета у Институту „Гамалеја“. „Квалитет ‘Спутњика Ве’ потврдили су регулатори из 59 земаља широм света“, подсећа се у твиту.

Раније је секретар Државног завода за контролу лекова, који је фармацеутски регулатор у земљи, Магдалена Јуркемикова, саопштила да руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, чија је прва партија стигла у Словачку 1. марта, не одговара карактеристикама које су објављене у водећем медицинском часопису „Лансет“.

Подсетимо, Словачка је, као и Мађарска, дала одобрење за употребу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“, не чекајући регистрацију Европске агенције за лекове.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Вакцина је регистрована у скоро 60 земаља са укупном популацијом од преко 1,5 милијарди људи. Ефикасност препарата је 91,6 одсто, што је потврђено у часопису „Лансет“, једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету. Вакцина је изграђена на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе током вакцинације.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала