Кина: Амерички смоквин лист није у стању да сакрије почињено зло, заборављају својих пет злочина

© AP Photo / Mindaugas KulbisБорбена возила пешадије
Борбена возила пешадије  - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијен недавно је на конференцији за новинаре одговорио на примедбе које је у вези са Синђијангом дао портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.

„Много пута смо рекли да је такозвани „геноцид“ у Синђијангу крајње апсурдна лаж века. Амерички смоквин лист људских права већ дуго није у стању да сакрије почињено зло. И историја и стварност бележе његове злочине кршења људских права“, истакао је Џао. 

Он је навео пет злочина повезаних са кршењем људских права од стране САД-а:

  • Први злочин је колонијализам. Америчко систематско етничко чишћење кроз историју и масакр над Индијанцима су прави пример геноцида и злочина против човечности.
  • Други злочин је расизам. Расизам свеобухватно, систематски и континуирано опстаје у САД. Када је ове године Савет за људска права УН разматрао извештај о људским правима САД, више од 110 земаља критиковало је питања људских права у САД и захтевало да Америка ефикасно реши сопствене системске проблеме попут расне дискриминације.
  • Трећи злочин су тзв. извозна превирања. Од 2001. године САД су водиле ратове у име борбе против тероризма у око 80 земаља широм света, а америчке војне операције однеле су више од 800.000 живота.
  • Четврти злочин је интервенционизам. Под заставом заштите људских права који се ставља изнад суверенитета, САД су последњих година игнорисале принципе поштовања националног суверенитета и немешања у унутрашња питања других земаља садржаних у Повељи УН-а и бориле су се против суверених земаља. САД су такође наметале једнострана ограничења појединим земљама у развоју, што је довело до озбиљних хуманитарних криза.
  • Пети злочин су двоструки стандарди. САД игноришу реалност развоја и просперитета Синђијанга и произвољно тврде да је Кина починила „геноцид“ у Синђијангу на основу изјава неколицине такозваних лажних сведока. Како се америчка влада односи према сопственим муслиманима? Претходна америчка влада је 2017. године издала строга ограничења за путовања из појединих муслиманских земаља, а то ограничење је познато и под називом „забрана уласка за муслимане“. Према анкети спроведеној у САД-у, више од 80 одсто испитаника верује да се муслимани суочавају са дискриминацијом у тој земљи. 
Племенити метал паладијум - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Британске безбедносне службе забринуте: Кина има опасан адут

„Позивамо САД да оставе по страни своју ароганцију и предрасуде, суоче се и испитају сопствене озбиљне проблеме у вези са поштовањем људских права и предузму конкретне мере за њихово побољшање, уместо да упиру прстом у друге земље и дају неодговорне примедбе“, нагласио је Џао Лиђијен, преноси Кинески интернационални радио.

Подсетимо, последњих недеља САД и њихови савезници оптужују Пекинг због наводних кршења људских права у провинцији Синђијанг. Пекинг пориче те оптужбе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала