Бајден основао комисију: Да ли ће Америка променити правило старо 150 година

© REUTERS / Kevin LamarqueДемонстрант држи америчку заставу испред Врховног суда у Вашингтону
Демонстрант држи  америчку заставу испред  Врховног суда у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден наложио је оснивање двостраначке комисије која би разматрала потенцијалну реформу Врховног суда, између осталог и да ли би требало повећати број судија, што је један од кључних циљева прогресивних демократа. Садашњи број од девет судија Врховног суда усвојен је пре више од 150 година.

Бајден је у уредби о оснивању комисије од 36 чланова навео да би она разматрала да ли су специфични предлози за реформу највише судске инстанце у земљи „оправдани и усклађени са законом“, објављено је на сајту Беле куће.

Уз спорну идеју о повећању броја судија, присталице реформе Врховног суда траже и да се ограниче мандати судија, објавили су амерички медији, преноси Танјуг.

Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2021
Освета од првог дана: Бајден поништава наслеђе Доналда Трампа

Врховни суд доноси одлуке о најважнијим питањима у друштву попут абортуса, имиграције, здравствене заштите, слободе изражавања религије и других.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки саопштила је да чланови комисије заступају широк политички спектар. Комисија ће бити састављена од групе либералних и конзервативних правних академика, бивших федералних судија и адвоката који су заступали случајеве пред Врховним судом. Планирано је да држи јавне састанке и да објави извештај за 180 дана.

Бајден је најавио да ће основати комисију након што је током предизборне кампање био под великим притиском да реформише Врховни суд.

Повод за то је делом и кампања републиканаца и бившег председника Доналда Трампа да брзо попуне место у Врховном суду упражњено после смрти либералне судије Рут Бејдер Гинзберг, два месеца уочи избора. Републиканци су претходно одбили да размотре кандидата бившег председника Барака Обаме, Мерика Гарланда, уочи избора 2016. године.

Доналд Трамп је за време председничког мандата именовао троје судија Врховног суда и учврстио конзервативну већину на шест према три.

Републиканци се оштро противе повећању броја судија, али многе демократе и прогресивни активисти сматрају да се морају размотрити све опције како би се супроставили конзервативној већини који би, према њиховом мишљењу, могли да угрози грађанска и права на здравствену заштиту и абортус.

Врховни суд има девет судија од 1869. година, али Конгрес има овлашћење да промени тај број, што је урадио неколико пута током историје.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала