Није користио будилник, умало га убио рис, личио на Кастра: Детаљи из живота Гагарина

Пратите нас
Старија ћерка Јурија Гагарина, Елена, поделила је са светом многе детаље из живота њеног оца који нису опште познати. Између осталог, открила је квалитете који су Гагарину помогли да постане први космонаут на планети.

Она је у интервјуу за телевизију „Русија 1“ уз јединствене слике из фото-архиве РИА Новости говорила о епизодама из живота совјетског космонаута о којима мало ко зна.

Према њеним речима, неке од важних особина Гагарина које су му помогле да постане космонаут биле су унутрашњи осећај за време, способност да подједнако пажљиво ради у било које доба дана, као и да брзо „прикупи“ снагу.

„И морам да кажем да је имао врло редак квалитет који се среће код малог броја људи, а то је да је имао једнаку способност за рад и дању и ноћу. Било му је неважно које је доба дана, било му је потребно да ради“, рекла је Гагарина.

Истовремено, истакла је да се показало да је тај квалитет важан за припрему за лет, јер је у различитим ситуацијама које могу да се догоде током лета важно да „особа има исте реакције и дању и ноћу“.

Постављање ракете-носача Сојуз-ФГ са бродом Сојуз МС-09 на првој лансирној рампи Гагарин космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2021
„Гагарин“ поново лети у свемир

Елена Гагарина, која је иначе директорка музеја Московског Кремља, такође је испричала да њен отац никада није користио будилник и да му је „унутрашњи сат“ помагао да се буди у одређено време.

Првом космонауту планете било је потребно 40 минута сна да се одмори ако је током дана био изразито уморан, рекла је његова ћерка и додала да је након кратког одмора могао да настави да „ради, иде на састанке, догађаје“.

Страствени ловац којег умало није убио рис

Како је рекла, Гагарин једном је једном приликом замало постао жртва риса. Она је објаснила да му је током лова рис скочио на леђа.

„Само захваљујући својој реакцији се спасио и успео да га упуца“, додала је.

Према њеним речима, Гагарин је имао „оштро“ око и муњевите реакције. Лов је био његова страст, тамо се одмарао само са својим пријатељима, рекла је она.

Брзо пронашао заједнички језик са Кастром

Ћерка Јурија Гагарина се осврнула и на однос њеног оца са кубанским лидером Фиделом Кастром, рекавши да су брзо пронашли заједнички језик и да су донекле били слични.

© SputnikКосмонаут Јуриј Гагарин, кубански председник Освалдо Дортикос Торадо и премијер Фидел Кастро на одмору у Хавани, на Куби
Није користио будилник, умало га убио рис, личио на Кастра: Детаљи из живота Гагарина - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Космонаут Јуриј Гагарин, кубански председник Освалдо Дортикос Торадо и премијер Фидел Кастро на одмору у Хавани, на Куби

Према њеним речима, Кастро је одржавао контакт са Гагариновом породицом и након његове смрти. Како је рекла, када је након његове смрти долазио у Совјетски Савез, „увек је налазио време да дође до њене мајке барем 15 минута и просто да се поздрави са њом“.

Човек којем код куће све иде од руке – осим кувања

Јуриј Гагарин је умео да ради апсолутно све код куће, али није умео да кува, рекла је његова ћерка.

Према њеним речима, не сећа се да им је „икад дошао бравар или електричар како би нешто поправио код куће“, будући да је Гагарин све радио врло брзо и добро.

Међутим, истакла је да њен отац није умео да кува.

„Храна уопште није била његов фах“, рекла је она.
Велики љубитељ спорта од малих ногу

Гагаринова ћерка је нагласила да је њен отац од детињства био велики љубитељ спорта, посебно кошарке и скијања на води.

Залазак Сунца изнад споменика совјетском космонауту Јурију Гагарину на космодрому Бајконур у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2020
Јуриј Гагарин: Обичан момак из народа који је повео човечанство ка звездама

„Јуриј Алексејевич је од малих ногу волео спорт, увек се бавио различитим спортовима. И његова највећа љубав је била кошарка. Без обзира на то што није био висок, увек је био капитен кошаркашког тима, где год и какав год тим да је формиран“, изјавила је Гагарина.

С тим у вези, додала је да је волео и да игра хокеј, а волео је и скијање, лов и риболов. Такође је рекла да се Гагарин заљубио у скијање на води првом приликом када га је пробао.

Још једна његова страст била је билијар. Гагарина је испричала да је играо билијар као професионалац, али да не зна где је то научио.

Популаран у Индији

Истовремено, испричала је да су се становници Индије 20 километара спуштали са планина како би видели првог космонаута након његовог свемирског лета.

© SputnikЈуриј Гагарин
Није користио будилник, умало га убио рис, личио на Кастра: Детаљи из живота Гагарина - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Јуриј Гагарин

„Када делегација коју Гагарин предводи током путовања у иностранству путује по Индији из Делхија у Калкуте, људи стоје дуж читаве руте. И често су то људи који су дошли из најудаљенијих крајева. Понекад су се спуштали са планина 20 километара да би видели Гагарина“, објаснила је она.

У свету се 12. априла обележава Дан космонаутике. Ове године навршава се 60 година од када је ракета-носач „Восток“ у орбиту лансирала свемирску летелицу „Восток 1“ у којој се налазио совјетски космонаут Јуриј Гагарин – први човек у свемиру. Након што је направио један круг око Земље, Гагарин је слетео у Саратовску област.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала