Кијев: Украјина не планира офанзиву на Донбас

CC BY-SA 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Flickr / Војне вежбе Оружаних снага Украјине у Дњепропетровску
Војне вежбе Оружаних снага Украјине у Дњепропетровску - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Украјина не планира офанзиву на Донбас, изјавила је за телевизију „Дом“ портпаролка украјинског председника Јулија Мендељ.
„Ради се о томе да Украјина једноставно не може да нападне своју територију и не може да се бори против свог народа“, рекла је она.

Према њеним речима, у Кијеву постоји „чврсто уверење“ да се до мира може доћи само преговорима.

„Управо због тога тражимо преговоре у ‘нормандијском формату’ и кретаћемо се ка миру на све могуће дипломатске начине“, додала је портпаролка.

Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Руски сенатор поручио Зеленском: НАТО вам неће вратити Донбас

Раније је Зеленски, након посете контакт линији, изјавио да постоји потреба за новим прекидом ватре у Донбасу. Истовремено је изразио мишљење да је приступање Украјине НАТО-у једини пут ка миру у региону. Како је приметио врховни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак, војна варијанта „ослобођења“ Донбаса за Кијев је неприхватљива, јер би довела до губитака међу цивилним и војним становништвом.

Са своје стране, лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин раније је рекао да је Украјина спремна за борбена дејства у пуном обиму у Донбасу.  

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је ситуацију на истоку Украјине опасном, јер тамо лако може да се настави грађански рат. Истовремено је нагласио да нико у Русији не намерава да ратује против Украјине и нико не прихвата било какву могућност таквог сукоба.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала