Лавров објаснио шта је главни проблем Вашингтона

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Вашингтон никако не може да одустане од погрешног курса одржавања своје глобалне доминације. Таква америчка политика је апсолутно контрапродуктивна, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Према нашем мишљењу, основни проблем је то што Вашингтон никако не може да напусти погрешан курс одржавања своје глобалне доминације, који је заузео почетком 1990-их након распада Совјетског Савеза. Данас је свима јасно, да је таква политика апсолутно контрапродуктивна. Пред нашим очима узима маха објективни процес формирања праведнијег, демократскијег и стога стабилнијег мултиполарног светског поретка“, рекао је Лавров у интервјуу агенцији „Ирна“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Опасна игра шибицама: Односи Русије и Америке дотакли дно - чује ли свет опомену из Москве /видео/

Он је навео да Американци, уз подршку европских савезника, предузимају агресивне кораке, усмерене на рушење међународно-правне архитектуре која се ослања на Уједињене нације и замењују је такозваним „поретком заснованим на правилима“. 

Према његовим речима Русија „нема ништа против, да сви поштују правила“. Међутим, она би требало да се развијају, не у уском кругу Вашингтона и његових следбеника, заобилазећи Уједињене нације, већ у универзалном формату са учешћем свих кључних светских играча и на основу постојећих општепризнатих норми међународног права.

Зашто с Америком више нема озбиљног разговора и како на то гледа шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у емисији „Нови Спутњик поредак“ анализирали су Никола Врзић и његови гости Бранко Влаховић и Бојан Билбија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала