Лавров: Шта амерички бродови раде у Црном мору? И даље немамо одговор

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUБродови НАТО-а у Црном Мору
Бродови НАТО-а у Црном Мору - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Питање шта амерички бродови раде у Црном мору и даље је без одговора, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Постављају се питања шта Руска Федерација ради на граници са Украјином – одговор је врло једноставан, ми тамо живимо, то је наша земља. А шта раде САД са својим бродовима, војницима који редовно организују неке догађаје под окриљем НАТО-а у Украјини, на хиљаде километара од сопствене територије, то питање је за сада и даље без одговора“, истакао је руски министар на конференцији за штампу у Каиру.

Лавров је додао да је присуство америчких бродова у Црном мору већ редовна појава.

Војне вежбе Морски поветарац на Црном мору у којима учествују бродови Украјине, Грузије, Румуније, Турске, Летоније и САД - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Русија о слању америчке морнарице у Црно море: Доливате уље на ватру

„Што се тиче војне активности Сједињених Америчких Држава, укључујући одлазак њихових бродова у Црно море, то се дешава редовно. Сада се то изводи посебно енергично, а праћено је агресивном реториком“, рекао је Лавров.

Раније је извор из Министарства спољних послова Турске саопштио да је Вашингтон обавестио Анкару о пролазу два војна брода кроз Босфор у Црно море, где ће се налазити од 14-15. априла до 4-5. маја 2021. године.

С тим у вези, званични представник Пентагона Џон Кирби рекао је да операције америчких ратних бродова у Црном мору имају рутински карактер.

Са своје стране, заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио је да Русија сматра да повећана активност НАТО-а у Црном мору компликује ситуацију у сфери безбедности црноморског региона.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала