Посланица ЕП о „нон-пејперу“: Решење су интеграције, а не распад

Пратите нас
Посланица Европског парламента и председница социјалдемократа Словеније Тања Фајон је, током обраћања јавности поводом „нон-пејперa“, упозорила на опасност од позивања на мењање граница на Западном Балкану и заложила се за проширење као мирно решење за отворене проблема у региону.

Фајон је најавила да ће се ускоро у четири ока састати са председником Србије Александром Вучићем, а његове коментаре на њен рачун назвала је "злобним политичким дикредитацијама". 

Балкан - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Комадање БиХ и стварање велике Албаније: Словеначки портал објавио детаље „нон-пејпера“

"Не искључујем да ту помоћ Вучићу долази из Словеније", констатовала је Фајон.

Она је у свом обраћању јавности поводом „нон-пејперa“, који је премијер Словеније Јанез Јанша наводно послао у Брисел, а којим се, према наводима медија, предлаже мењање граница на Западном Балкану, поручила да су решење "интеграције, а не распад".

"У време када морамо да промовишемо узајамну помоћ и сарадњу, неки европски лидери бирају да промовишу ометајуће идеје и националистичке тенденције, а недипломатски потези оптерећују већ забринуто становништво додатним бригама", изјавила је Фајон.

Фајон је оценила да је свака идеја о померању и промени граница "експеримент прошлости", а да би постојеће границе на Западном Балкану требало да постану симболичне уласком земља региона у Унију. 

Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Комшић и Џаферовић о „нон-пејперу“: Све ово води у рат, нећемо дозволити атак на БиХ

Она се заложила и за брже приступање региона ЕУ, у чему, како је рекла, Словенија може играти веома важну улогу током свог председавања, пренео је Танјуг.

Фајон је свог политичког противника премијера Словеније Јанеза Јаншу, као и председника Борута Пахора, позвала да јавно пред Парлементом и грађанима изнесу став Словеније о Западном Балкану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала