Празнично (не)време: Пролеће се враћа тек за месец дана

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаКиша
Киша - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2021
Пратите нас
У наредном периоду у Србији се, судећи према најавама метеоролога, и даље очекује променљиво и кишовито време. Такве временске прилике задржаће се и за предстојеће празнике, а правом пролећу можемо да се надамо тек средином маја.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је графикон временске прогнозе за период до 15. маја, који наговештава да нас очекују нестабилне временске прилике са доста падавина.

Према тим подацима, у наредних месец дана предстоји 18 кишних дана, с тим што би прва три спојена без падавина требало очекивати тек од 12. до 14. маја. Тих дана жива у термометру у Београду, Војводини, Нишу и Шумадији ће прећи 25 степени, а до тада дневне температуре ће расти с мањим осцилацијама.

Кишовито за празнике

Зима у Србији још није рекла своје што се тиче снега који ће на Копаонику падати периодично до 4. маја.

Олујни облаци над Новим Садом. - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пролеће „на чекању“: Северноафрички циклон креће ка Србији
За првомајске празнике, који се поклапају с ускршњим, очекује се кишовито време. У западним деловима земље максимална дневна температура 1. маја износиће 12, а у осталим крајевима који степен више.

Дугорочније временске прогнозе, каже метеоролог Ђорђе Ђурић, морају се посматрати с резервом. До средине наредне недеље, додаје он, биће кишовито и облачно са просечним температурама до 10 степени, пренео је „Блиц“.

„Од 22. или 23. априла кренула би постепена стабилизација времена, не и потпуна, што значи више сунчаних интервала и топлије време у складу с календаром. Али, то не значи да ћемо имати право пролеће, њега још нема на видику, али нас очекују пријатне температуре од 17-18 степени. Променљиво ће остати до краја априла“, навео је Ђурић.

Напокон пролеће

Почетак маја донеће праве пролећне температуре, каже метеоролог Ђурић, али напомиње да тај месец представља улазак у део године када је изражена појава грмљавина с облацима у појединим деловима дана.

„Падавине не значе да дани већим делом неће бити сунчани. Карактеристика маја и јуна, нарочито у западним деловима Србије, јесте да поред сунчаних и пријатних делова дана у поподневним сатима имамо појаву пљускова и града“, објашњава Ђурић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала