Руски МИП: Украјински конзул да напусти земљу

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2021
Пратите нас
Руско Министарство спољних послова сугерисало је амбасади Украјине да конзул, који је приведен у Санкт Петербургу јер је примао поверљиве податке од руског држављанина, напусти Русију у року од 72 сата почев од 19. априла.

Руско Министарство је раније данас позвало на разговор отправника послова украјинске амбасаде Василија Покотила у Москви због инцидента са конзулом.

„Са руске стране је истакнуто да су такви поступци недопустиви и неспојиви са статусом конзула и наносе штету интересима безбедности Русије. Предочено је да је боравак конзула непожељан на територији Русије и сугерисано је да напусти земљу у року од 72 сата почев од 19. априла“, наводи се у саопштењу.

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије је раније привела украјинског конзула у Санкт Петербургу Александра Сосоњука док је примао поверљиве податке од руског држављанина. Истиче се да је активност Сосоњука „непријатељска према Русији и неспојива са статусом дипломатског службеника“.

Сосоњук је задржан на неколико часова, након чега се вратио у украјинско дипломатско представништво. 

Заменик министра спољних послова Украјине Евгениј Ењин рекао је да Украјина сматра привођење свог конзула као непријатељски поступак Русије и припрема реципрочне мере против руских дипломата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала