Срце је послало у пензију верног Поповичевог војника који није дочекао прстен

© AP Photo / Darren AbateБивши амерички кошаркаш Ламаркус Олдриџ
Бивши амерички кошаркаш Ламаркус Олдриџ - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
Амерички кошаркаш Ламаркус Олдриџ шокирао је НБА свет одлуком да заврши каријеру усред сезоне.

Олдриџ је то урадио због проблема са срцем, тачније због нерегуларног рада срца.

„Током 15 година сам кошарку стављао испред свега. Сада је време да своје здравље и породицу ставим испред свега“, навео је Олдриџ.

​Тридесетпетогодишњи крилни центар је каријеру започео у Портланд Трејлблејзерсима, одакле је, после девет година, прешао у Сан Антонио Спарсе, а усред ове сезоне је постао члан Бруклин Нетса.

Тиме је постао још један у низу кошаркаша који у ветеранским годинама хрле у тимове састављене од звезда НБА лиге, не би ли успели да се домогну шампионског прстена.

Ипак, његова верност Спарсима и философији Грега Поповича, остаће упамћена као један од последњих таквих случајева у индивидуализованом такмичењу какво је НБА лига.

Током каријере је седам пута био Ол-стар, два пута члан другог најбољег тима сезоне, а три пута члан трећег најбољег тима сезоне.

Забележио је 19.951 поен, 8.478 скокова и 2.034 асистенције.

​Проблем са срцем осетио је током утакмице против Лос Анђелес Лејкерса прошле суботе, након чега му се стање погоршало.

„Наредног јутра сам рекао екипи шта ми се десило и они су ми помогли да одем до болнице. Иако ми је сада боље, то што сам тада осетио представља један од најстрашнијих тренутака у животу“, објаснио је Олдриџ.

Ламаркус је у Бруклин дошао како би се придружио Кевину Дуренту, Кајрију Ирвингу и Џејмсу Хардену у походу на титулу.

Иако ће без његове помоћи имати тежи посао на путу ка трофеју, из Бруклина су Олдриџа максимално подржали у одлуци да заврши каријеру.

Познати амерички новинар Стивен Еј Смит - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
„Све их тестирајте на дрогу“: Американац бесан због понижавања Јокићевог „Робина“

„Знамо да ово није лака одлука за њега, али после консултације са медицинским стручњацима, он је донео најбољу одлуку за себе, своју поридицу и живот после кошарке“, рекао је генерални менаџер екипе Шон Маркс.

Демијан Лилард, плејмејкер Портланда и бивши саиграч Олдриџа, објаснио је да је „остао шокиран“ након што је сазнао шта се десило.

„Мислим да је у оваквим ситуацијама кошарка последња ствар којом би требало да се баве и он и сви остали. Сигуран сам да је одлука била тешка за њега и драго ми је што је донео праву одлуку за себе и своју породицу“, изјавио је Лилард.

​Након вести о повлачењу откривено је да је Олдриџу још 2007. године установљен Волф-Паркинсон-Вајтов синдром, који је утиче на нерегуларан рад срца, али тренутно није познато да ли је он повезан са ситуацијом која му се десила на поменутој утакмици против Лејкерса.

О свему је говорио и Грег Попович.

„Захвални смо му на преданости на терену и ван њега. Он је био сурови професионалац који је имао јединствено умеће и велико поштовање према нашој игри“, казао је Попович.

Ламаркус је, заиста, био кошаркаш јединственог стила, који постаје демоде у савременој НБА лиги јер укључује тимску кошарку и шутеве са дистанце за два поена, толико непопуларне и презрене у актуелном моменту најбољег кошаркашког такмичења на свету. 

Као такав, Олдриџ није привлачио превише пажње, није постајао звезда, али је то својим скупом вештина био од првог до последњег дана професионалне каријере, што представља додатни губитак за дух игре и очување изворних вредности. 

„Луди Србин“ и „високи дебељуца“ – шта легендарни тренер каже о Јокићу? /видео/

Како се америчка судбина поиграла са Србином и Словенцем

Американци одабрали новац пре здравља

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала