Жесток сукоб америчких новинара око Јокића: „Аргументи су ти идиотски“

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић се жали на судијску одлуку током меча са Бостоном
Никола Јокић се жали на судијску одлуку током меча са Бостоном - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
Тим Бонтемпс, дугогодишњи новинар ЕСПН-а, објавио је традиционалну МВП анкету у којој је учествовао 101 новинар широм света и резултати које је објавио изазвале су велику полемику међу НБА аналитичарима. Толику да су се колеге новинари жестоко свађали у подкасту Брајана Виндхорста „Хуп колектив“.

Виндхорст, који скоро 20 година ради за ЕСПН, угостио је у подкасту колеге Тима Мекмена и баш Тима Бонтемпса – аутора великог истраживања по ком је Никола Јокић убедљиво први у трци за најкориснијег кошаркаша (МВП).

Бонтемпс је применио исту форму коју користи и НБА лига, односно 100 новинара је гласало за пет кошаркаша, с тим што прво место носи 10 бодова, друго седам, треће пет, четврто носи три, а пето један бод.

На претпоследњем пресеку које је Бонтемпс објавио у фебруару, Никола Јокић гледао је у леђа Џоелу Ембиду и Леброну Џејмсу, с тим што разлика није била велика.

МВП гласање у фебруару:

  1. Леброн Џејмс 760 бодова
  2. Џоел Ембид 665
  3. Никола Јокић 596

Међутим, од тог тренутка много се тога променило. Ембид и Леброн су се повредили, Јокић је остао здрав и на све то наставио је са бриљантним партијама, те је на последњем пресеку, који је Бонтемпс објавио пре неколико дана, имао – 969 бодова.

Јокић је добио чак 90 првих гласова, односно 90 новинаар сматра да је српски кошаркаш главни фаворит да освоји МВП награду. О овој теми расправљали су Виндхорст, Мекмен и Бонтемпс.

Популарни Винди осудио је своје колеге што су дале оволику предност Николи Јокићу сматрајући да разлика између њега и Џоела Ембида не би смела да буде велика.

„Био сам прилично изненађен резултатима“, рекао је кратко Виндхорст и додао:

„Рећи ћу једну ствар. Не фрустрира ме то што Јокић побеђује у МВП трци, Јокић игра спектакуларну сезону, али морам и да кажем ово – требало би да престанемо да причамо о офанзивним бројкама ове сезоне. Ове сезоне су те бројке бесмислене, у историји нисмо имали годину са оваквим статистикама“.

„То важи за све, па и за Џоела Ембида“, одговорио му је Бонтемпс.

„У реду, истина. Само хоћу да кажем немам проблем са тим да Јокић буде МВП, али имам проблем са гласачима... Џоел Ембид је имао једну повреду ове сезоне, то га је коштало десет утакмица. Да, имао је и друге мечеве када није играо, али је само једном пропустио неколико дуела заредом“, наставио је Виндхорст који сматра да би трка између Ембида и Јокића требало да буде изједначена.

Мекмен и Бонтемпс никако нису могли да се сагласе са овим ставом јер је Ембид до сада пропустио 18 утакмица и под претпоставком да ће до краја играти сваки меч, то значи да ће одиграти 75 одсто утакмица.

У историји НБА само два пута се десило да МВП награду освоји кошаркаш који је одиграо мање од 85 одсто мечева.

„Ја мислим да је Џоел Ембид ове сезоне најдоминантнији кошаркаш. Када игра, онда је најдоминантнији. Последњи пут када сам радио ову анкету, у фебруару, рекао сам да су му врата отворена да освоји МВП награду ако остане здрав. У праву си Брајане да није Џоелова кривица што се повредио, то је несрећна ствар и драго ми је што се поново вратио на терен. Када све то кажем, да ли знаш колико се пута у историји десило да играч освоји МВП награду, а да је притом пропустио 10 и више утакмица? Два пута. Први пут је било када је Бил Волтон освојио 1978. и други пут Ален Ајверсон 2001. Осим Волтона, у историји се није десило да играч одигра мање од 86 одсто мечева и освоји награду“, рекао је аутор текста и додао:

„Ако Џоел Ембид буде одиграо сваки меч до краја сезоне, то ће значити да је одиграо 75 одсто утакмица. Јокић је до сада одиграо 100 одсто утакмица. Не кажем да треба Ембида скроз да искључимо, али сетимо се шта је Леброн Џејмс рекао: 'Највећи квалитет који кошаркаш може да има је да стално буде спреман да игра'. То је и обележило Леброну каријеру јер је одиграо милијарду минута“.
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Жестока трка за МВП – Јокић са 596 бодова гледа у леђа двојици великих ривала

„Ове сезоне, када су сви скоро повређени, мислим да треба да више ценимо играче који се нису повредили. Момци који су здрави ове сезоне заслужују признање након што су играли летос у 'баблу' у Орланду. То је Јокић, играо је са Денвером финале конференције, спремио се за ову годину и здрав је. Заиста мислим да Јокићу много иде у корист што је одиграо сваку утакмицу до сада, односно супротно, да Ембиду не иде у корист јер је пропустио. Ти Винди кажеш како није велика ствар то што Ембид не игра 'бек ту бек' утакмице, а јесте. Плус, Јокић је одиграо сваки меч“, каже Тим Бонтемпс.

Виндхорст ни у једном тренутку није рекао ништа лоше за Јокића, али између редова јесте, што му је и колега са ЕСПН казао.

„Да, нисам рекао ниједну лошу ствар у вези Николе Јокића. Само желим да имамо дебату око тога ко је МВП, Ембид или Јокић, а по овој анкети та дебата не постоји“, рекао је Виндхорст.

„Говориш како Јокић заслужује да буде МВП кандидат, али у исто време јасно истичеш како би Ембид требало да буде МВП“, одговорио му је Бонтемпс.

„Не, не говорим то“, кратко је казао Винди.

Наставили су са препиркама двојица новинара, а Виндхорстов константни аргумент је како је Ембид имао само једну повреду због које је пропустио 10 утакмица заредом и како то није много да би га искључили из МВП трке.

„Али, Брајане... Чекај секунду. Прве свега, имао је једну повреду која га је коштала десет утакмица, али је имао и остале мечеве које је такође пропуштао због мањих повреда или чега већ. То је важно, 100 посто је важно, јер други кошаркаш (Јокић) је одиграо сваку утакмицу и скоро дупло више минута од Ембида...“, рекао је Бонтемпс.

„Понављам, не кажем ништа лоше за Јокића“, упоран је Виндхорст, на шта му је колега одговорио:

„Брајане, управо говориш лоше о Јокићу...“.

Виндхорсту је највећа грешка што се не дебатује око тога ко има бољу сезону, Ембид или Јокић, већ се највише расправља око тога да ли је неко имао повреду или не.

„Аргумент ти је идиотски“, кратко му је поручио Бонтемпс.

„Да је пропустио 25 утакмица због повреде, онда бих разумео, али није. Имао је једну повреду због које пропустио десет утакмица“, наставио је Виндхорст по свом.

„Ниподаштаваш све људе који су гласали у анкети оваквим понашањем. Понашаш се као да је ово срамота, а није. Прошле године Јанис је имао 85 првих гласова, а Леброн је имао 16. Ако на крају Јокић буде имао 70, а Ембид 20, никога неће бити брига. Говориш како Јокић заслужује да буде МВП, а али се онда понашаш као да су људи идиоти што су гласали за њега“, оштро му је рекао Бонтемпс.

Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Ако је Јанис био двапут МВП, шта је онда Јокић?

Винди истиче да је разочаран у „браћу“ новинаре који су дале оволику предност Јокићу.

„Разочаран сам у моју браћу новинаре што су овако тупи и површни“.

„Али, Брајане, како можеш то да кажеш када је Ембид други. Ако хоћеш можеш ти у будућности да радиш ово истраживање и да поставиш правила“, казао је Тим Бонтемпс.

„Не, не желим то да радим, драго ми је што ти то радиш“, одговорио је Винди.

„Добро, онда би, за промену, могао да слушаш људе, а не да будеш кретен“, наставили су са свађом.

„Слушам, да слушам... Новинари су овде јасно ставили до знања свима да ако играч пропусти десет утакмица због повреде, да не може да буде МВП. То је веома јасно“.

У расправу се укључио и Тим Мекмен.

„Да, не можеш да будеш МВП ако је трка изједначена“.

Бонтемпс се надовезао на речи колеге.

„То што називаш друге да су тупим и површним је невероватно. Управо ови твоји аргументи су такви. Веома сам љут што се понашаш овако, као да је срамна анкета“.

„Ја сам љут на моју браће новинаре“, одговорио му је Винди.

„Не можеш то да кажеш јер читаво време говориш како је у реду да Јокић буде МВП, али са друге стране сви остали су морони што нису гласали за Ембида“.

На крају нису успели да пронађу заједнички језик, те су многи на друштвеним мрежама осудили Виндхорста за овакво понашање.

Свакако лепо је видети да је већина америчких новинара става као Бонтемпс и Мекмен, то уосталом говори 90 гласова за Јокића, али ови који су против, као што су Виндхорст и још поједини, имају велику платформу и на тај начин покушавају да убаце Ембида као главног фаворита за МВП.

Све док је Јокић здрав и док игра на овом нивоу, Ембид и остали немају шта да се питају – МВП ће бити момак из Сомбора.

Жестока трка за МВП – Јокић са 596 бодова гледа у леђа двојици великих ривала

Мелоун о Јокићу: Он је МВП, волим што не ради једну ствар...

Ако је Јанис био двапут МВП, шта је онда Јокић?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала