Чешка не искључује нове „пропорционалне мере“ према Русији

© AP Photo / Petr David JosekМинистар спољних послова Чешке Јан Хамачек.
Министар спољних послова Чешке Јан Хамачек.  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Реакција Русије на мере које је предузео Праг била је врло оштра и Чешка не искључује „нови пропорционални одговор“, изјавио је на брифингу први потпредседник владе и министар спољних послова Јан Хамачек.

„Реакција руске стране на мере које је предузео Праг била је веома оштра. Мере које је предузела руска страна нису представљале пропорционалан одговор. Ми у влади ћемо одлучити шта да  радимо даље. Не треба искључити с наше стране нови пропорционални одговор“, истакао је Хамачек.

Праг, Чешка - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Чешка: Нисмо очекивали овако снажну реакцију Русије

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата

Следећег дана објављене су реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала