Додворити се Вашингтону преко леђа Москве: Шта стоји иза протеривања руских дипломата из Чешке

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаАмбасада Чешке у Москви
Амбасада Чешке у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Протеривање руских  дипломата из Чешке је покушај ове земље да се додвори својим прекоокеанским партнерима преко леђа Москве, али и да се, како сматрају руски експерти, „Росатом“ избаци из игре у тендеру за чешку атомску електрану „Дуковани“.

Чешка је протерала 18 руских дипломата након што је чешки премијер Андреј Бабиш саопштио да Праг сумњичи руску обавештајну службу ГРУ да је одговорна за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Коментаришући оптужбе изнете седам година од инцидента, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да су оне „скрпљене на брзину“ те да је изговор за протеривање руских дипломата карикатура, апсурд и бесмислица и «измишљени, прљави и одвратни фејк», а да иза свега стоје Сједињене Државе. Русија је као одговор на протеривање својих дипломата из Чешке прогласила 20 службеника амбасаде Чешке персонама нон грата.

Чеси се додворавају Америци

Очигледно је да су Чеси овде инструмент у играма већих геополитичких снага, сматра политиколог Александар Коњков. Штавише, он додаје да се ови потпуно неочекивани догађаји одвијају управо када Чеси покушавају на све начине да се пробију у први план информационог простора.

„Услед нових санкција које су Сједињене Државе увеле прошле недеље, прво што ми пада на памет је да Чеси на овај начин подилазе својим прекоокеанским партнерима. Верујем да ово није локална иницијатива, већ општа линија коју су западни играчи усвојили у контексту привлачења пажње нове америчке администрације. Нажалост, Праг је прихватио овај политички курс. Мислим да можемо очекивати покушаје Чешке да се додвори Америци преко леђа Русије и других мањих европских играча“, истакао је Коњков.

Удар на Росатом

Политиколог Јуриј Светов уверен је да су у овом случају економски разлози евидентно на првом месту, имајући у виду најаву чешких званичника да ће „Росатом“ наредних дана и званично бити искључен из кандидата за учешће на тендеру за изградњу новог енергетског блока на нуклеарној електрани „Дуковани“. Он сматра да смо сведоци напада на „Росатом“ са разних позиција, јер је то успешна компанија која је стекла добру репутацију и која гради нуклеарне електране у многим земљама.

„Обратите пажњу на циркус који се одвија око нуклеарне електране у Белорусији. Њу је изградио „Росатом“ на основу пројекта који је прошао све врсте провера. Ипак, балтичке земље непрестане дижу узбуну говорећи да ова нуклеарна електрана представља претњу за целу Европу. Захтевају од Русије да докаже да електрична енергија која се испоручује Летонији и Литванији није из белоруске нуклеарке, а сви смо део истог прстена“, нагласио је Светов.
© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаСведоци смо напада на „Росатом“ са разних позиција, јер је то успешна компанија која је стекла добру репутацију и која гради нуклеарне електране у многим земљама.
Додворити се Вашингтону преко леђа Москве: Шта стоји иза протеривања руских дипломата из Чешке - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Сведоци смо напада на „Росатом“ са разних позиција, јер је то успешна компанија која је стекла добру репутацију и која гради нуклеарне електране у многим земљама.

Политиколог верује да се може очекивати следећа фаза те офанзиве у виду напада на нуклеарну електрану која се гради у Финској, јер је „Росатом“ озбиљан конкурент у важној индустрији која је од кључне важности за економије земаља у којима се граде нуклеарне електране, док су санкције у овом случају сложене природе.

Скретање пажње са покушаја организовања преврата у Белорусији

По мишљењу Јурија Светова, у ситуацији са Чешком треба обратити пажњу на то да су акције Чешке покушај да се скрене пажња са Белорусије, то јест са  оптужби против Американаца да су умешани у покушај организовања државног удара у Белорусији и убиства председника Александра Лукашенка. На другом месту је, како каже, вакцина „Спутњик Ве“.

„Подсетићу вас да су у суседној Словачкој покушаји куповине руске вакцине довели до реконструкције владе. Дакле, ово је игра на разним правцима која је закачила и компанију „Росатом“, истиче експерт.

Политиколог се такође осврће на чињеницу да је Бајден за време мандата Обаме био заменик председника, а Обама је тада говорио да је руска економија као резултат америчких санкција разбијена на комаде.

„Сада је Бајден председник, али се испоставило да руска економија није разбијена на комаде, она и даље функционише и чак је и пандемију издржала. Стога Американци морају наставити са нападом да би доказали да су америчке санкције заиста погубне за Русију“, закључио је Светов.

Из Кремља иначе поручују да се категорички не слажу са закључцима Чешке о наводној умешаности руских специјалних служби у експлозију у Чешкој 2014. године, док из Министарства спољних послова Русије упозоравају да је чешка дезинформација о том инциденту укључила механизам деструкције односа Прага и Москве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала