Допринос српској поезији: Саша Радојчић добитник награде „Десанка Максимовић“

CC0 / Pixabay / Књига — илустрација
Књига — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Награду „Десанка Максимовић“ за укупан допринос српској поезији, коју додељује истоимена Задужбина из Београда, за 2021. освојио је песник, критичар и преводилац Саша Радојчић.

Стручни жири, који је радио у саставу Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић, председник, донео је 15. априла једногласну одлуку о победнику, што је објављено на онлајн седници Задужбине.

Како стоји у образложењу жирија, награда „Десанка Максимовић“ додељује се за укупан допринос српској поезији, а Саша Радојчић је песник који је аутентичним песничким опусом успешно синтетизовао филозофска знања, свеопшту ерудицију и једноставност песничког израза.

Жири је навео и да аутор представља линију српске поезије усмерене на традицију песништва, софистициран исказ и оригиналност ослоњену на лично искуство, чиме је дао посебан допринос развоју српске поезије.

Саша Радојчић (58), рођен у Сомбору, дипломирао је и докторирао на Филозофском факултету у Београду, док на Факултету ликовних уметности у престоници предаје предмет Филозофија уметности, као редовни професор.

Објавио је осам збирки песама: „Узалуд снови“ (1985), „Камерна музика“ (1991), „Америка и друге песме“ (1994), „Елегије, ноктурна, етиде“ (2001), „Четири годишња доба“ (2004), „Цyбер зен“ (2013), „Дуге и кратке песме“ (2015), „То мора да сам такође ја“ (2020).

Поред песничког опуса, Радојчић је објавио пет књига критика и огледа и пет теоријских књига о филозофији уметности и песништву. Превео је са немачког језика 11 филозофских и теоријских дела многих великих аутора.

За поезију је добио награде: „Бранко Ћопић“, „Ђура Јакшић“, „Венац Лазе Костића“, „Ленкин прстен“, Змајеву награду и Дисову награду за целокупно песничко дело. Осим песништва, добитник је и награде „Милан Богдановић“ за књижевну критику.

Смислом за есенцијалне вредности, исказане једноставним језиком, Радојчић се приближава важним аспектима стварања Десанке Максимовић и то највише у делу њене рефлексивне лирике.

Новим стилом аутор попут велике песникиње суптилно детектује промене које доноси данашње време, исказује стрепњу и недоумице пред питањима човекове егзистенције и уметничког стварања.

Награда „Десанка Максимовић“ биће додељена 17. маја у Бранковини или Београду у складу са епидемиолошким мерама и свим околностима везаним за протокол манифестације, о чему ће Задужбина обавестити јавност, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала