Чешке оптужбе о руској умешаности у експлозију складишта муниције - „измишљотина и прљави фејк“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Оптужбе Прага на рачун Русије за експлозију на складишту оружја у Врбјетицама 2914. године су „скрпљене на брзу руку“, а кораци који су затим предузети могу уништити односе између две државе, упозорила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„То је апсурд и бесмислица данас кад постоји могућност да све чујемо, оперативно погледамо, проверимо, бавимо се чињеницама. Али изгледа да живимо у савременом свету, где оно што је очигледно није доказ“, рекла је Захарова.

По њеним речима, иза понашање Прага „стоје САД које управљају НАТО-ом, дају тон читавом западном информативном простору“.

„Одлично схватамо да то није био избор људи и грађана тих држава (Чешке и Пољске које су протерале руске дипломате)… Иза тога стоје политичке снаге које се не брину о националним интересима тих држава, већ о политичкој наруџбини из Вашингтона“, тврди Захарова.

Одбијање Прага да открије све детаље експлозије, по њеној оцени, показује да се ради о фејку.

„То и јесте доказ да је читава ова прича – измишљени, прљави и одвратни фејк. Када се ради о трагичном случају, људи, званична лица одговарајућих структура користе све могућности да открију праву истину“, изјавила је Захарова.

Представница руског спољнополитичког ресора је подсетила на оптужбе Лондона на рачун Александра Петрова и Руслана Боширова за које Британци твреде да су отровали бившег обавештајца руске службе ГРУ Сергеја Скрипаља у Солсберију. Они сами  су саопштили да су путовали у град само као туристи.

Праг, Чешка - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Чешка: Нисмо очекивали овако снажну реакцију Русије

„Традиционално вољени пар Петров-Башкиров у акцији. То је изгледа сигурна карта, џокер, два џокера. Све се користи – сваки мит, фејк, само да се скрене пажња са ситуација унутар земље“, додала је Захарова.

Москва је такође повезала протеривање дипломата са откривеном завером око покушаја државног удара у Белорусији.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков се осврнуо на случај захлађења односа између Москве и Прага. он је одлучно одбацио закључке Чешке о наводној умешаности руских обавештајних агенција у експлозију у складишту муниције.

„Снажно се противимо овим закључцима, за које сматрамо да су запаљиви и непријатељски“, рекао је Песков.

Подсетимо, чешки премијер Андреј Бабиш саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала