Руси су разумни људи: Кијев о вероватноћи руске „инвазије“ на Украјину

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаГраница између Русије и Украјине
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Руси немају користи од отворене војне „инвазије“ на Украјину, они су прагматични, практични и разумни људи, изјавио је заменик премијера Украјине Алексеј Резњиков.

Резњиков је за телевизију „Украјина 24“ рекао и да је уверен да Кијев не би требало да очекује војну помоћ од европских земаља, али да у исто време земља може да очекује подршку финансијске и техничке природе.

„Чини ми се да имају могућности за доношење оштрих одлука. Наравно, нико неће доћи са аутоматским пушкама да нас брани, то је очигледно“, сматра вицепремијер.

Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио да Европска унија сматра да је распоређивање руских снага у близини украјинске границе „највеће у историји“.

Подсетимо, од краја фебруара почеле су тензије на истоку Украјине: учестала су кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. У нападу украјинског дрона на село Александровско 3. априла, погинуло је једно дете. Самопроглашене републике сматрају да Кијев припрема офанзиву великих размера.  

У Москви су тренутну ситуацију назвали опасном, јер би на истоку Украјине поново могао да се разбукта грађански рат. Како је приметио портпарол руског председника Дмитриј Песков, Русија у овим условима предузима мере да осигура своју безбедност. Он је додао да кретање трупа на територији земље не би смело никога да узнемирава, јер Москва никоме не представља претњу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала