Медији: Чешка припрема ново протеривање дипломата

© REUTERS / STRINGERРуске дипломате се укрцавају у авион након што су протеране из Чешке
Руске дипломате се укрцавају у авион након што су протеране из Чешке - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Чешке објавиће у среду о протеривању нове групе руских дипломата, јавио је прашки портал „Сезнам“ позивајући се на своје изворе у влади.

„Из неколико извора упознатих са ситуацијом, редакција је успела да сазна акциони план предвиђен за среду. Пре свега, председник Милош Земан именоваће новог министра спољних послова. Чим (кандидат за ову функцију) Јакуб Кулганек преузме Министарство, биће објављене даље чистке у редовима (запослених) у руској амбасади. Протеривање не би требало да утиче на самог амбасадора (Александра Змејевског)“, написао је лист.

Према подацима чешког Министарства спољних послова, у руској амбасади у Прагу остало је 27 дипломата и 67 припадника техничког особља, а у чешкој амбасади у Москви – пет дипломата и 19 техничких лица.   

Амбасада Чешке у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Додворити се Вашингтону преко леђа Москве: Шта стоји иза протеривања руских дипломата из Чешке

Раније је први потпредседник владе и в. д. министра спољних послова Чешке Јан Хамачек изјавио да намерава да у среду позове руског амбасадора у Прагу. У свом саопштењу објављеном на Фејсбуку Хамачек је навео да је на протеривање 18 руских дипломата очекивао другачију реакцију руске стране. Он је додао да је „спреман на све“, чак и на то да све руске дипломате „пошаљу кући“.  

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

Следећег дана објављене су реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.
Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала