Директор СЗО похвалио допринос Русије: Организација подржава широку примену „Спутњика Ве“

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве"
Производња вакцине Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус је на састанку у Женеви са замеником руског министра иностраних послова Сергејем Вершињином потврдио заинтересованост организације за широку примену руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).
„Тедрос Аданом је високо оценио значајан допринос Русије мултитералној сарадњи под покровитељством СЗО, као и глобалне напоре за борбу против пандемије ковида 19. Организација је заинтересована за широку примену руске вакцине 'Спутњик Ве' и других одговорних препарата за превенцију заразе короном у циљу помоћи земљама којима је то потребно, укључујући и путем канала међународних механизама“, наведено је у саопштењу Министарства.

Према наводима руског спољнополитичког ресора, стране су током састанка детаљно размотриле задатке за јачање потенцијала СЗО на пољу спремности и реаговања на избијање опасних инфективних болести, као и других ванредних ситуација у области здравства.

„Потврђена је посвећеност наше земље повећању конструктивне сарадње са СЗО као кључном организацијом система УН који обезбеђује координацију међународног рада у здравственом сектору“, додаје МИП Русије.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Европска агенција за лекове (ЕМА) започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала