Русија: САД прећуткују планове о распоређивању новог нуклеарног оружја

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе прећуткују о сопственим плановима за размештање новог нуклеарног наоружања и чињеницу да се војно-стратешка инфраструктура НАТО-а приближава руским границама, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије на извештај америчког Стејт департмента о споразуму у области контроле наоружања.

„Приступ проблему нестратешког нуклеарног оружја изгледа врло цинично. Озбиљна анализа ситуације у овој области несавесно се замењује покушајима да се окриви Русија, која је доследно држала сво нестратешко нуклеарно оружје нераспоређено на националној територији, одступа од добровољних ‘председничких иницијатива’ 1991-92. године“, написала је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару на извештај Стејт департмента од 15. априла „О поштовању и спровођењу споразума и обавеза у области контроле наоружања, неширења и разоружања“.

У коментару се напомиње да Вашингтон такве примедбе дозвољава „док Сједињене Америчке Државе и њихови савезници увежбавају вештине коришћења америчког нестратешког нуклеарног оружја распоређеног у Европи у оквиру такозваних „заједничких нуклеарних мисија“ НАТО-а, што директно противречи правно обавезујућим захтевима основног за архитектуру у области контроле наоружања, разоружања и неширења Споразума о неширењу нуклеарног оружја“.

„Истовремено се прећуткују тектонски помаци у области европске безбедности изазвани приближавањем војно-стратешке инфраструктуре НАТО-а према руским границама, као и сопствени планови САД за размештање новог нуклеарног оружја супротно горе поменутим ‘председничким иницијативама’“, нагласило је Министарство.

Захарова је додала и да Сједињене Америчке Државе апсолутно неосновано оптужују Русију за непоштовање мораторијума на нуклеарне пробе.

Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
„Политико“: Америка ставила војску у Европи у максималну борбену приправност због Русије

Према њеним речима, „одсуство било каквог уверљивог доказа у овом документу, ширење отворено лажних оптужби и прећуткивање проблема са поштовањем одредби уговора и споразума у ​​области контроле наоружања, разоружања и неширења оружја управо од стране Вашингтона, класификују га као информациони шум“.

„Ништа осим недоумице не могу да изазову делови из извештаја о наводној ‘строгој примени’ Споразума о смањењу стратешког наоружања од стране Вашингтона, апсолутно неосноване оптужбе да Русија не поштује мораторијум на нуклеарна испитивања“, нагласила је Захарова.

Осим тога, руско Министарство спољних послова назвало је стереотипним оптужбе на рачун Русије за наводно кршење Споразума о отвореном небу, који „како се сада може видети, имају за циљ искључиво да прикрију своје деструктивне радње у вези са споразумом“.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и представљао је једну од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Споразум је на снази од 2002. године и омогућава државама-чланицама да отворено прикупљају информације о међусобним војним снагама и активностима. До недавно су потписнице споразума биле 34 државе.

Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу. Као разлог за повлачење из Споразума Вашингтон је навео „вишеструка кршења од стране Русије“. САД, између осталог, оптужују Москву да користи Споразум као инструмент „војне принуде“. Русија је више пута негирала америчке оптужбе о кршењу Споразума.   

Руско Министарство спољних послова саопштило је 15. јануара да је Русија покренула процедуру иступања из Споразума о отвореном небу због недостатка било каквог прогреса по питању уклањања препрека које су се створиле до сада и које ометају његову функционалност.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала